Čína není známá jen díky legendárnímu opevnění, táhnoucím se přes dvě desítky tisíc kilometrů, složitému jazyku a levným výrobkům, které používá celý svět. Její odvrácenou stranou je převládající komunistická ideologie, jejíž představitelé jsou u moci již více než 70 let. Vliv komunistické strany mimo jiné způsobuje, že v jinak rozvinuté zemi, musejí lidé stále podstupovat mučící praktiky podobné těm ve středověku.

Mezi nástroje používající se v Číně i v dnešní době, patří tygří lavice. Je to vlastně docela jednoduchá mučicí pomůcka, ale její účinnost je stejně velká, jako u jejích, na pohled mnohem děsivějších, kolegyň. K mučení nešťastníků postačí kovová konstrukce lavice, cihly a železná tyč. Praktika spočívá v tom, že člověk sedí na železné konstrukci s rovnou deskou za zády. K té je připoután tak, aby seděl co nejvíce rovně. Nohy má přivázané k lavičce a podložené několika cihlami. Kat, nebo ten, který torturu provádí, ještě tlačí na vězňova kolena ocelovou tyčí. Nešťastníci tak mají pocit, jako by se jim trhaly vazy, svaly a lámaly kosti.

Kromě toho, že se v Číně pořádá hon na odpůrce komunistického režimu, jsou také ještě pronásledování příznivci prastaré metody zušlechťování těla a mysli Falun Gong neboli Fa-lun-kung. Toto učení zahrnuje pět meditativních cvičení, které mají jedinci pomoci dosáhnout ušlechtilého a dlouhého života. Čínská vláda to ale tak pozitivně nevidí a hnutí považuje za nebezpečnou a zlou sektu. Údajně soutěží s komunistickou stranou o přízeň mas. Všechny účastníky meditací pronásleduje a někteří z nich končí na mučicích nástrojích, mezi které patří také tygří lavice. Nejznámějším případem takového mučení je příběh paní Wang Jü-chuan. Ta byla ve svých 60 letech nesnesitelně mučena za to, že se hlásila k výše uvedenému hnutí. Když si vybavovala své dny ve vězení, popisovala krutou bolest krční páteře a neustálý pocit dušení, jelikož měla kromě nohou přivázaný k železné tyči také hrudník a břicho. „Připadalo mi, že vteřinu po vteřině umírám nesnesitelnou bolestí.“ Toto mučení se odehrálo v roce 2005, o dva roky byla znovu zatčena a krutému utrpení podlehla.

Další obětí byla paní Jümej Liou, která vypověděla, že seděla na tygří lavici nekonečných 27 dní. Celou tu dobu si nemohla dojít na záchod, musela přečkat menstruaci a neustálý tlak hlavně na dolní končetiny. Bohužel to nebylo jediné mučení, které kvůli svým sympatiím k učení Falun Gong zažila. Stěží byste asi řekli, že tyto mučicí techniky probíhají i v dnešním, moderními technologiemi přeplněném civilizovaném světě.