Záněty v těle jsou přirozenou reakcí imunitního systému na infekci nebo poranění. Pokud se ale objevují často, mohou přispívat k různým onemocněním, včetně srdečních chorob, cukrovky a některých druhů rakoviny. Zmírnění zánětlivých procesů je proto klíčové pro udržení dobrého zdraví. 

Hlavní prevencí by měla být pestrá strava, každodenní pohyb, omezení konzumace průmyslově zpracovaných potravin, alkoholu a snížení stresu. Málokdo si však na tyto aspekty dává pozor. Stačí tedy málo a i v létě můžeme bojovat s rýmou nebo nepochopitelnou únavou.

Na pomoc proti zánětu si tak můžete vzít nápoje, které si snadno připravíte doma z dostupných surovin.

Zázvorová šťáva

Zázvor je známý pro své silné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Pomáhá tak snižovat projevy artritidy, bolesti svalů i chronickou dyspepsii, tedy opakující se nepohodlí v horní části žaludku. Studie z roku 2015 navíc potvrdila, že konzumace 2,2 gramů mletého zázvoru denně snížila hladinu cukru v krvi nalačno o 12 %. Má tak antidiabetické vlastnosti. 

Zázvorovou medicínu si připravíte snadno. Pokud nemáte odšťavňovač, kořen nakrájejte na malé kousky a rozdrťte ho nebo nasekejte na kašičku. Poté ho přeceďte přes sítko.

Zelený čaj

Zelený čaj je bohatý na antioxidanty, zejména flavonoidy, které působí preventivně proti srdečně-cévním onemocněním, přispívají k fungování mozku, pomáhají bojovat proti volným radikálům a mají také blahodárný vliv na oběhový a trávicí systém. Tyto benefity pro organismus zajistí již dva šálky čaje denně.

Zdroj: Youtube

Káva

Nedávné studie vědců z Univerzity královny Marie v Londýně a ze Southamptonské univerzity prokázaly, že tři až pět šálků kávy za den snižují pravděpodobnost infarktu či mrtvice až o 15 % a výskyt nádorů o 18 %. Zároveň také klesá pravděpodobnost propuknutí Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby a chronických hepatitid. Pražená zrnka totiž obsahují polyfenoly, které se pyšní protizánětlivými a antioxidačními účinky.

Kurkuma latte

Dalším lahodným nápojem, je tzv. zlaté mléko, připravované z kurkumy a mléka, ať živočišného, tak rostlinného původu. Tajemstvím jeho pozitivního účinku je polyfenol kurkumin, pyšnící se antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi. Dokáže totiž zachytit enzymy, zodpovědné za vznik bolestivých stavů a chrání buňky před volnými radikály.

Kurkuma latte si připravíte smícháním 1 čajové lžičky mleté kurkumy, 1/2 lžičky skořice a špetky kajenského pepře. Koření nasypejte do 200 ml mléka a přiveďte k varu. Vařte jednu minutu na mírném ohni. Nápoj můžete osladit trochou medu.

Ovesné mléko

Ovesné vločky jsou aktuálně považovány za superpotravinu. Obsahují totiž molekulu beta-glukan, která se přirozeně vyskytuje v celém zrnu. Studie z roku 2011 prokázala, že má pozitivní vliv na hladinu tzv. špatného LDL cholesterolu a pomáhá snižovat hladiny zánětlivých markerů v těle, jako je C-reaktivní protein.

Zdroj: Youtube

Pokud neholdujete ovesným kaším, připravte si doma ovesné mléko, jež je skoro zadarmo a navíc bez přidaného cukru a konzervantů. Stačí, když hrnek vloček zalijete vodou a poté je rozmixujete. Směs následně ještě zřeďte a sceďte přes cedník nebo pláténko. Mléko si můžete přidat do kávy, vyrobit z něj smoothie nebo již zmíněné kurkuma latte.

Voda

I když se voda může zdát jako nudný nápoj, je nezbytná k tomu, aby se z těla vyloučily odpadní látky a toxiny, způsobující zánětlivá onemocnění. Dostatečná hydratace je tedy klíčem k celkovému zdraví. 

Pokud vám obyčejná voda z kohoutku nechutná, zkuste si z ní vyrobit perlivou. Bylo prokázáno, že je nejen více osvěžující, ale také zvyšuje pocit zasycení, což ocení především ti, kteří se snaží regulovat svou hmotnost, a navíc podporuje peristaltiku. Je tedy vhodná pro všechny, již trpí zácpou.

Zdroje: www.lidovky.cz, www.zdravoslav.cz, www.fitness007.cz, www.freshnlean.com, www.kuzela.sk, www.vimcojim.cz