Objevení objeveného

Nestává se často, aby byla nějaká fosilie objevena dvakrát. Ale stalo se. V 80. letech 20. století byla v poušti Kyzylkum ve středním Uzbekistánu nalezena fosilie čelisti pravěkého tvora. Paleontologové ji pečlivě uložili do jednoho uzbeckého muzea. Pečlivě uložená tam ležela dlouhá léta, než byla v roce 2019 znovu „objevená“. Zkoumání čelisti se ujal tým vědců pod vedením japonského paleontologa K. Tanaky. Vědcům se podařilo prokázat, že se jedná o nový druh karcharodontosaura. Popsali ho ve své studii, kterou publikovali v září 2021 v časopise The Royal Society. „Tento nový rod a druh jsme popsali na základě jediné izolované fosilie, levé horní čelisti,“ uvedl hrdě Tanaka. „Na čelisti jsme našli čtyři diagnostické znaky. Tyto znaky, jako jsou kostěné hrbolky a vrásy, jsou u tohoto dinosaura jedinečné, a tak jsme mu mohli přiřadit nový rod a druh,“ řekl.

Sultánský ještěr

Karcharodontosaur znamená žraločí ještěr nebo ještěr se žraločími zuby. Naší planetu obýval v pozdní křídě, tedy před 92-90 miliony lety. Na jižním superkontinentu Gondwana žil až do konce křídy, ale na severním kontinentu Laurasie v polovině období vymizel. Karcharodontosauři byli mohutní a těžcí teropodi, kteří dosahovali váhy až šest tun. Ve své době byli daleko větší než tyranosauři a spinosauři, kteří „vyrostli“ až v pozdějších obdobích. Byli to vrcholoví predátoři, "vládci" té doby. Nově objevený druh tedy dostal jméno podle astronoma a matematika, ale hlavně sultána Timirudské říše (14. st.) jménem Ulugh Beg – Uglughbegsaurus (saurus znamená ještěr), uzbekistanensis odkazuje na místo nálezu. Jeho dle odhadů osmimetrové tělo vážilo kolem tuny. Třiadvaceticentimetrové žraločí zuby rvaly maso i z jiných masožravců, v období hladu dle předpokladů tito ještěři napadali i vlastní druh.

Zdroj: Youtube

Konec vlády

Ulughbegasaurus uzbekistanensis a další karchadontosauři dobře prosperovali a nevyhubila je žádná katastrofa. Proč vymizeli, se zatím neví. Předkové T-rexe byli v té době jen takoví obyčejní dravci, kteří byli vrcholu predátorů zatím na hony vzdáleni. Tanaka a jeho tým se ale domnívá, že „ještěři se žraločími zuby“ začali mizet, když se „tyrani“ začali rychle vyvíjet v obávané predátory a začali jim konkurovat v lovu. „Pokud chceme skutečně zjistit, co se stalo s dinosaury jako Ulughbegasaurus, který byl jedním z posledních žijících karchadontosauridů, a pochopit jejich vymírání a gigantismus tyranosaurů, potřebujeme víc důkazů, musí se objevit více pozůstatků jemu podobných plazů,“ řekl Tanaka.

Zdroje: www.sci.news, www.syfy.com