Objevená žena patřila k únětické kultuře, skupině lidí z rané doby bronzové ve střední Evropě, která je známá svými kovovými artefakty. Včetně sekeromlatů, dýk, náramků a náhrdelníků ze stočeného kovu zvaných torques.

Nejbohatší české žena z doby bronzové

Zatím není zcela jasné, kdo záhadná žena je. Ví se ale, že byla velice zámožná, řekl archeolog Michal Ernée z Archeologického ústavu Akademie věd České republiky.

Podle radiokarbonového datování hřbitova, kde byly nalezeny její ostatky, žila mezi lety 1880 a 1750 př. n. l.. Pohřebiště se nachází nedaleko obce Mikulovice na severu České republiky. Tato oblast a okolní regiony jsou známé svým bohatstvím archeologických nálezů. Vědci objevily celkem 27 hrobů, včetně asi 900 jantarových předmětů.

Rekonstrukce tváře zámožné Česky

Vědci nejprve zrekonstruovali torzo nalezených ostatků. Na jeho "výrobě" se antropoložka Eva Vaníčková z Moravského zemského muzea v Brně a sochař Ondřej Bílek.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Z kosterních pozůstatků nalezených na hřbitově u Mikulovic měla právě tato žena nejlépe zachovanou lebku, což vědci považují za šťastnou shodu okolností. Právě lebka poskytla správný základ pro rekonstrukci její tváře.

Skvělým základem toho byl fakt, že kosti ženy byly natolik zachovalé, že stále obsahovaly kousky jejího DNA. Díky těmto genetickým sekvencím vědci zjistili, že měla hnědé oči a vlasy a světlou pleť.

Odborníkům se na základě věděckých studií podařilo vytvořit i oděv a všechny potřebné doplňky. Ludmila Barčáková z Archeologického ústavu Akademie věd pak vyrobila jantarový náhrdelník a zlaté náušnice, kovotepec Radek Lukůvka ztvárnil bronzové náramky a jehlice a archeoložka Kristýna Urbanová, která se specializuje na textil, vytvořila právě oděv nalezené ženy.

Z dalších kostí na hřbitově se podařilo zachránit starověkou DNA, takže vědci nyní pracují na tom, aby zjistili, jak byli pohřbeni příbuzní jedinci. Pohřebiště by také mohlo poskytnout nové poznatky o regionálních rozdílech v rané době bronzové ve střední Evropě.

Bronzové předměty vyrobené současnými Evropany také ukazují na vyspělost obchodu v samotné době bronzové. K nalezení jsou po celém kontinentu, ale suroviny pro výrobu bronzu, cínu a mědi pocházely jen z několika málo oblastí.

Zdroje:

www.ndtv.com

www.archaeology.org

en.protothema.gr