Pokud mimozemšťané opravdu potají navštěvují naši planetu, z nějakého neznámého důvodu projevují mimořádný zájem o obyvatele Spojených států. Právě v USA je totiž záhadných únosů hlášeno nejvíce - zkušenost se setkáním s neznámými bytostmi prý zaznamenaly až tři miliony Američanů. Jejich vyprávění se v mnoha bodech často shoduje.

Setkání obvykle předchází vize podivných světel či neznámého létajícího objektu. Člověk poté upadne do jakéhosi polospánku či transu a spatří humanoidní postavy s nadpřirozeně velkou hlavou, které se k němu přibližují. Chce se jim bránit, ale nemůže, cítí se paralyzovaný. Postavy ho odvedou do neznámé místnosti, kde ho podrobí lékařskému vyšetření. Když se konečně vzbudí, celou událost si pamatuje jen matně. S jistotou si však vzpomíná, že během únosu prožíval strašlivou úzkost.

Sen jako živý

Ruští vědci přišli před několika lety s hypotézou, že tyto prožitky lidé zažívají v rámci tzv. lucidního snění. Stručně vysvětleno, lucidní sen je takový sen, při kterém si uvědomujeme, že sníme, a díky tomu můžeme do jisté míry ovládat vývoj snu vlastní vůlí.

Tím, že se spící člověk lucidním snem pohybuje vědomě, připadá mu natolik reálný, jako by ani nešlo o sen, ale o zvláštní dimenzi bytí. Lucidnímu snu navíc někdy předchází spánková paralýza provázená děsivými halucinacemi. Zejména v této fázi je neobyčejně těžké rozlišit sen od reality. A právě v tento moment se mohou objevit tajemná světla, která mysl usínajícího jedince vtáhnou do létajícího talíře.

Vědci v rámci svého experimentu požádali 152 dobrovolníků, kteří podle svých slov lucidní sny často prožívají, aby ve svém příštím snu zkusili vyhledat mimozemské bytosti. Povedlo se to prý 114 z nich, přičemž v 60 procentech případů mimozemšťané na sebe ve snu nabrali podobu filmových příšerek, zatímco 19 procent snících je vidělo jako obyčejné lidi.

Jedna účastnice vypověděla, že spatřila "malé mužíky s modrou kůží, nadměrně velkými hlavami a obrovskýma vypoulenýma očima". Když ji pozvali na svou vesmírnou loď, oslepilo ji jasné světlo. "Ztratila jsem zrak a cítila jsem závrať a lehkost," uvedla žena.

Jiného dobrovolníka prý mimozemšťané vytáhli přímo z postele. Skončil na stole v nějaké místnosti, kde se nad něj sklonila bílá postava a zajela mu do hrudi chirurgickým nástrojem.

Děsivý stav mysli

Většina účastníků vnímala snové setkání s mimozemšťany jako velmi realistické, a někteří při něm dokonce prožili spánkovou paralýzu spojenou s pocity děsu. "Neschopnost se pohnout, strach a bezmoc v živém snu mohou být tak mocné, že setřou hranici mezi snem a realitou," uvedl vedoucí studie Michael Raduga. "Není divu, že někteří lidé takovou zkušenost považují za opravdový únos. Zkrátka jenom netuší, jak to racionálně vysvětlit," dodal odborník.

Lucidní snění může rovněž odpovědět na otázku, proč domnělí mimozemšťané unášejí hlavně Američany. Snové postavy a motivy se formují na základě obsahu, kterým se naše mysl přes den běžně zaobírá. Zatímco v minulých dobách lidé ve spánkové paralýze vídali převážně démony, dnešní průměrný Američan ovlivněný sci-fi filmy uvidí spíše UFO.

Více o spánkové paralýze se dozvíte z vydařeného slovenského videa, které ale není radno zhlédnout těsně před spaním:

Zdroj: Youtube

Zdroje: https://www.livescience.com/, https://www.space.com/