Začalo to tím, že manželka George Browna v roce 1884 podlehla tuberkulóze. O dva roky později ji následovala i její nejstarší dcera Mary Olive. Když pak v roce 1891 onemocněla tuberkulózou i mladší dcera Mercy a její bratr Edwin, sousedé si začali šuškat, že tu něco nehraje. Bledá pleť a ztráta energie podle nich nemusela souviset jen s nemocí, mohla být také dílem zlých sil!

V lednu roku 1892 nemoci podlehla i tehdy devatenáctiletá Mercy. Nešťastný otec se nechal přesvědčit přáteli, aby těla zemřelých blízkých nechal exhumovat. Jen ohledání těl prý mohlo prokázat, zda mezi nimi není upír, který se vrací na tento svět škodit živým.

K exhumaci došlo 17. března. Zatímco z těla matky a starší sestry už zbyly jen kosti, Mercy vypadala po dvou měsících v hrobce jako živá. Její tělo nejevilo žádné známky rozkladu, ba dokonce se zdálo, že jí povyrostly vlasy a nehty.

Místní lékař se marně snažil poukázat na fakt, že se hrobka nachází nad zemí a zimní mrazy dívčino tělo spolehlivě zakonzervovaly. Lidé nechtěli ponechat nic náhodě, z trupu mrtvého děvčete vyřízli srdce a játra, spálili je a z popela umíchali údajně léčivý letkvar, který dali vypít nemocnému Edwinovi. Podivný lék bohužel nezabral, Edwin zemřel jen o dva měsíce později.

Mercy Brown se ve Spojených státech stala legendou a ještě dnes najdeme řadu milovníků záhad, kteří v její upírství věří. Věda však už dávno vysvětlila jak neporušenost mrtvoly vlivem mrazu, tak i posmrtný "růst vlasů a nehtů": lidská tkáň po smrti ztrácí vlhkost, čímž se scvrkne a vlasy i nehty vypadají opticky delší. Zdá se tedy, že se Mercy Brown stala jen jednou z mnoha obětí pouhé lidské pověrčivosti.