Vznik portálu vyvolal bouřlivé reakce po celém světě. "Německý web o bezpečném sexu pro uprchlíky je naprosto trapný," křičel titulek britského listu Metro. "Stránky vysvětlují migrantům, jak zacházet s Němkami," napsal Times of Europe. "Německo vítá uprchlíky internetovou sexuální výchovou," tvrdil list Fox News. Prudérní Amerika, kde se sexuální výchova vyučuje pouze v polovině středních škol, raději zcela zavřela oči.

Portál Zanzu.de nesoucí podtitulek "Moje tělo ve slovech a obrázcích" věcně vysvětluje pojmy spojené s lidským tělem a sexualitou, věnuje se plánovanému rodičovství, pohlavně přenosným chorobám a domácímu násilí. Zmiňuje například, že předmanželský sex a homosexualita jsou v Německu povoleny, zatímco znásilnění, ženská obřízka a nucený manželský svazek jsou naopak zakázány. Text doplňují názorné ilustrace.

Proti podobě webu se ohradili obhájci práv muslimských migrantů, podle nichž je portál "rasistický a zavádějící". "Německá vláda nám dává jasně najevo, jak o jiných kulturách smýšlí. Podle ní jsou všichni přistěhovalci násilníci, co nemají žádný respekt k ženám, a potřebují převýchovu," zaznělo na Twitteru.

Na druhé straně barikády se kupodivu rozpoutala vlna rozhořčení také. Xenofobové poukázali na doprovodné obrázky zachycující muže tmavé pleti při sexuálním styku s bílou ženou a vyvodili si z nich vlastní závěry. "Tyto webové stránky používají explicitní ilustrace navržené tak, aby vykreslily sex mezi uprchlíky a Evropany tak často, jak je to jen možné. Skutečný význam stránek je jasný: uprchlíci mají považovat sex s bílými Němci za normální," píše se ve slovenském příspěvku na webu AC24.cz.

Jak vidno, obě strany si na počinu německé vlády našly trochu té vody na svůj mlýn. Vzhledem k tomu, že Zanzu.de vznikl ve spolupráci s belgickou stranou a byl schválen Světovou zdravotnickou organizací, skutečnou motivací nemohly být ani rasistické předsudky, ani potřeba propagace smíšeného partnerství.

"Web Zanzu ve skutečnosti není adresován migrantům jako takovým, jako spíš lékařům a sociálním pracovníkům, kteří s migranty přicházejí do styku a kvůli jazykové bariéře s nimi nemohou dobře komunikovat," uvedla jedna z autorek portálu Dr. Christine Winkelmann. "Stránky se slovníčkem pojmů a názornou grafikou pomáhají lékařskému personálu vysvětlit klientům, na co mají v Německu právo a kam se obrátit v případě nouze," doplnila Winkelmann s tím, že web rozhodně nevznikl na popud případů znásilnění, jehož se dopustili afričtí migranti na německých ženách.