Nikdo to nevěděl až do roku 1978, kdy se takový úraz přihodil. V Institutu fyziky částic v ruském městě Protvino pracovníci při jednom z experimentů nakrátko vyřadili urychlovač částic z provozu a opětovně ho zase zapojili. Zapomněli přitom však zapnout i výstražná znamení, která informovala o aktivním stavu přístroje. O něco později urychlovač signalizoval závadu. 36letý fyzik Anatolij Bugorski se chtěl podívat, v čem může být problém, a vstrčil do stroje hlavu.

V ten moment mu hlavou projel protonový paprsek. Bugorski prý spatřil záblesk "jasnější než tisíc Sluncí", ale necítil bolest. Urychleně se vrátil ke svému stolu a předstíral, že se nic nestalo.

Ve skutečnosti dostal zásah radiace o síle 200 000 až 300 000 radů, která mnohonásobně přesahuje smrtelnou dávku. Nebylo možné, aby se incident obešel bez následků.

Dostavily se hned v noci. Bugorskiho obličej natekl tak, až byl k nepoznání, a začala se mu odlupovat kůže. Spěchal do nemocnice, kde mu lékaři šetrně sdělili, že se bude muset připravit na pomalou a bolestivou smrt.

V příštích několika dnech byli doktoři schopni vysledovat cestu, kudy se protonový paprsek ve fyzikově hlavě ubíral: pronikl zadní částí hlavy, prošel levou částí mozku ke střednímu uchu a vylétl ven levou nosní dírkou. To vše v tempu blížícím se rychlosti světla.

Navzdory prvotnímu pesimismu však Anatolij Bugorski nezemřel. Ohluchl na levé ucho, ochrnul na levou část obličeje a začal trpět epileptickými záchvaty, paprsek ale naštěstí nezasáhl klíčové oblasti mozku, jejichž destrukce by znamenala okamžitou smrt. Muž byl schopen dokončit na univerzitě doktorát a pokračovat ve vědecké činnosti.

Protože v Sovětském svazu bylo zvykem veškeré nehody související s atomovou energií přísně utajovat, Bugorski o svém případu nesměl více než deset let hovořit.