Jak bylo na zasedání řečeno, neidentifikované letecké jevy jsou potenciální hrozbou pro národní bezpečnost a je třeba s nimi tak i zacházet. Přitom nebylo ani vyloučeno, že by pozorování mohla souviset s mimozemským životem. Některá pozorování dosud nebyla vysvětlena, zatímco jiná ano – jednalo se například o vizuální efekty nočních dronů a jiné.

Vojenští piloti patří k nejčastějším zpravodajcům těchto dosud nevysvětlitelných jevů. Jedna ze zpráv Pentagonu z června 2021 například odhalila, že piloti amerického námořnictva od roku 2004 nahlásili 144 pozorování UAP, tedy neidentifikovatelného leteckého jevu.

Objekt byl zachycený senzory oknem pilotní kabiny stíhacího letounu FA-18 v roce 2021. Kromě toho, kdo jej natočil, jej viděl i pilot námořnictva, který letoun řídil. Jednalo se o kovovou kouli, která se hypersonickou rychlostí přibližuje přes dráhu letu vojenského letadla.

Co pilot vloni viděl?

Dosud není jasné, co zlomkové video odhaluje, ale podle hlášení zástupce ředitele námořní rozvědky Scotta Braye bylo od vydání loňské zprávy viděno ještě mnoho podobných úkazů, z nichž se mnohé odehrály ve vojenských výcvikových prostorech.

Z těchto 144 zaznamenaných pozorování jich 18 vykazuje mimořádně neobvyklé letové chování. To znamená, že objekty "zůstávají ve větru ve vzduchu nehybné, pohybují se proti větru, prudce manévrují nebo se pohybují značnou rychlostí bez zřetelných pohonných prostředků", uvádí zpráva. Navíc se některá z těchto plavidel pohybují hypersonickou rychlostí, a kulovité UFO se vznáší, poskakuje ze strany na stranu, a nakonec zřítí do oceánu.

Hledání mimozemského života?

Na zasedání bylo rovněž řečeno, že se zvláštní složky nesnaží žádná pozorování zakrýt, ale naopak se jim snaží přijít na kloub a pochopit, „co tam venku možná je“. Přitom však i mezi jednotlivými diskutujícími na zasedání se objevily velmi protichůdné názory. Například Scott Bray odmítá názor, že by UAP byly mimozemského původu. Podle něj nebyly nalezeny žádné hmotné nebo nevysvětlitelné trosky a piloti námořnictva se nikdy nepokusili s objekty komunikovat. I tak ale byla většina pozorování nevysvětlitelná a možná dokonce nebezpečná.

Jsou nebezpečná pozorování záměrná?

Scott Bray dále zdůraznil, že se UAP podílely na 11 téměř kolizích s americkými vojenskými letadly, z nichž zejména některá nesla citlivá jaderná zařízení.

Jako příklad je možné uvést případ letecké základny Malmstrom v Montaně, kdy bylo vyřazeno z provozu 10 mezikontinentálních balistických raket (ICBM), zatímco nad hlavou byla vidět zářící červená koule.

Obdobné UAP byly identifikovány i armádami jiných států. Je přitom potřeba brát v úvahu i skutečnost, že samotní piloti se podobná pozorování ostýchali hlásit, protože bývali terčem posměchu a obávali se skeptické národní bezpečnostní komunity. Situace se změnila, jelikož UAP jsou sice nadále nevysvětlitelné, ale jsou skutečné.

Podobné vyšetřování se naposledy uskutečnilo v roce 1969, kdy proběhl tzv. Projekt Modrá kniha, jež skončil závěrem, že žádný nevysvětlitelný létající objekt nebyl ověřen anebo vyhodnocen jako hrozba pro národní bezpečnost. Od té doby jsme tedy zaznamenali nebývalý posun, když podobné jevy bereme jako prokazatelně existující.

Zdroje:

www.space.com, www.livescience.com