O tom, kdy Ludvík XIV. ztratil panictví, by mohla vyprávět žena, která jej „získala“. Dáma, která ho zasvětila do tajů sexu, nebyla vůbec žádná krasavice. Bylo jí téměř čtyřicet a měla přezdívku Jednooká Kateřina.

První hrátky vyústily ve školy sexu

Přestože Jednooká Kateřina nebyla žádná krasavice a Ludvík byl nejspíš trochu v šoku, když ji našel nahou čekající v jeho ložnici, když se vrátil z koupelny, celá „věc“ se opravdu vydařila. Ludvík zřejmě nalezl v sexu neobvyklé zalíbení, jelikož po tomto prvním „setkání“ se Král Slunce věnoval Kateřině pravidelně. Nezapomínal na ni dokonce ani poté, co velmi intenzivně obletoval mladé dívky přítomné u dvora.

Než Ludvík XIV. konečně přešel k mladým urozeným dívkám, nasbíral ještě několik zkušenostních bodů s různými služkami. Jedním z jeho prvních slavných úspěchů – které bychom dnes asi nazvali zářezy na pažbě - bylo, že oplodnil svou zahradnici. Dvůr z toho byl paradoxně nadšen a měl radost, protože to dokazovalo, že Ludvík je schopen zplodit děti, což byla pro celou Francii nesmírně důležitá věc.

O jedné z Ludvíkových lásek pojednává i toto video:

Zdroj: Youtube

Ludvík se „podědil“

Ve věcech sexu se Král Slunce zřejmě podobá spíše svému dědečkovi Jindřichu IV, jehož milenky hrály za jeho vlády významnou roli. Naopak o tom, že by otec Ludvíka XIV., Ludvík XIII., měl někdy milenku, není v podstatě ani zmínka.

Olympa Manciniová, jedna ze slavných mazarinetek, se zdá být jednou z prvních urozených dam, jejichž lože král Slunce navštívil. Olympa je popisována jako osoba značně temperamentní, což by mohlo naznačovat, že toto období bylo v životě mladého krále obdobím experimentů. Ludvík se v této době také pořádně rozjel ve flirtování a okouzloval všechny kolem sebe. Jednou z okouzlených byla i Olympeina sestra Marie, která se brzy stala Ludvíkovou oblíbenou milenkou a jeho první velkou láskou.

Překvapivě pro všechny zúčastněné byla Marie údajně stále panna, protože se později provdala. Zdá se, že Ludvík alespoň po nějakou dobu nadále navštěvoval Olympu pro potěšení a zároveň se dvořil Marii. Zda s Marií nechtěl zajít tak daleko, nebo Marie nechtěla, aby se tak daleko dostal on, se už asi nikdy nedozvíme.

Milenky Ludvíka XIV.

Jeho další láskou se stala Françoise Louise de La Baume Le Blanc, známější jako Louise de La Vallière. Louise byla povahou podobná Marii a než se provdala, porodila pět dětí, jejichž otcem byl Ludvík XIV. Na začátku jejich vztahu Louise předstírala nemoc, aby mohla Ludvíka přijmout o samotě ve svých komnatách. Ludvík už měl v té době poměrně slušnou praxi v sexu, protože už v té době si užíval s další milenkou, Françoise Athénaïs de Rochechouart de Mortemart, markýzou de Montespan.

Z tohoto období života Ludvíka XIV. existuje několik drobných zmínek týkajících se jeho sexuálního života, které o něm vytvářejí zajímavý obraz. Ludvík měl více milenek najednou, z nichž některé byly dokonce oficiální a dvorem uznávané. Louise v podstatě fungovala jako krytí pro la Montespan a obě po nějakou dobu sdílely jeden byt. Louis musel projít Louisinou ložnicí, aby se dostal do ložnice Athénaïs, což mu zřejmě příliš nevadilo. Totéž platí o Louise a Athénaïs, které jezdily ve stejném kočáře jako jeho žena.

Skutečný hřebec!

Paní de Montespan si byla velmi dobře vědoma, že není jediná, koho Ludvík navštěvuje. A dokonce se rozhodla mu i zprostředkovat další dívky nebo dokonce příbuzné. Kdykoli měl Ludvík chuť, šel k dotyčné dámě a někdy tam zůstal i většinu noci, ale vždy se včas vrátil do své vlastní postele, aby se mohl zúčastnit obřadu vstávání.

Zdá se, že pro Ludvíka bylo důležitější uspokojení jeho potřeb. Existují totiž záznamy o tom, že v době, kdy se jeho oficiální milenky ještě oblékaly, Ludvík obšťastňoval jejich služky.

Král Slunce měl vždy více žen, které navštěvoval, a zdá se, že mu záleželo více na vlastním potěšení než na jejich. Ludvík nebyl vůbec vybíravý a dokonce nemusel mít ani pohodlné lože – vystačil si i obyčejným lehátkem, stejně jako s rámem dveří. Každé místo bylo dost dobré, pokud bylo dosaženo cíle.... podle toho, co se uvádí v různých dobových spisech, netrvalo příliš dlouho, než bylo cíle dosaženo.

Většinou jen krátké zálety

Postelí Krále Slunce prošlo mnoho žen. Vedle paní de Montespan a Clauda de Vin des Eillets se bavil také s Annou de Rohan-Chabot, Marií-Élisabeth de Ludres, Gabrielle de Rochechouart de Mortemart, Marií Angélique de Scorailles, Kateřinou Charlotte de Gramont a Bonne de Pons d'Heudicourt, spolu s několika služebnými, které nejsou jmenovány, ale zmíněny, a pravděpodobně stejně tak i s těmi, které nejsou..... a také s dosti dalšími urozenými dámami. Většina románků Ludvíka XIV. byly jen krátké zálety, někdy trvající několik týdnů, jindy jen několik dní.

Zdroje:

en.chateauversailles.fr, www.thevintagenews.com