Když ve 23 letech odmaturovala, odešla z dělnické pozice a naplno se věnovala kariéře tajemnice závodní komunistické mládežnické organizace Komsomolu. Mezitím se věnovala amatérskému seskoku padákem. Adrenalinový sport se jí natolik zalíbil, že když se ředitel výcviku kosmonautů Nikolaj Kamanin a Nikita Chruščov rozhodli, že pošlou ženu do vesmíru, přihlásila se do výběrového řízení. A v konkurenci dalších 8 000 žen uspěla.

I přesto, že v konečné TOP 5 byla nejméně zkušená a nikdy neřídila letadlo. Měla však dokonalý politický profil. Byla to doslova dívka z lidu, jejíž otec zemřel v sovětsko-finské válce a ona se společně s matkou snažila uživit své další dva sourozence. Podle Nikolaje Kamanina měla další výhodu. „Je chytrá, má pevnou vůli, zanechává za sebou dobrý dojem a má skvělý projev. Je vhodným kandidátem na hlavního státního úředníka. Bude reprezentovat Sovětský svaz se ctí a lehkostí."

První žena ve vesmíru

Jak ředitel výcviku kosmonautů předpověděl, tak také bylo. Nejdřív však musela absolvovat třídenní pobyt ve vesmíru. Doslova se tam trápila. Omdlévala, plakala, přepadala ji únava a zvracela. Finální katapultaci přežila jen zázrakem. Nakonec se však stala celosvětovou hrdinkou. Byla první ženou na oběžné dráze a do dnešní doby zůstává jedinou ženou, která byla na vesmírné misi zcela sama.

„Když se po letu rozhodovalo o tom, co s Těreškovovou, důrazně jsem ji doporučil, aby se připravila na politickou roli," vzpomínal Kamanin. Valentina však měla jiné plány. Trvala na tom, že dostuduje vojenskou inženýrksou akademii, kam se po slavné misi zapsala a bude se živit jako instruktorka a zkušební pilotka. V té době již měla rodinu a nechtěla být stále na cestách. „Prosila mě se slzami v očích, abych ji z Centra nepouštěl. Vůle státu ale byla silnější."

Od roku 1966 se tak Těreškovová prezentovala jako politička. Byla členkou mnoha veřejných organizací, jako byl Výbor sovětských žen či Globální mírová rada. Později se dostala i do parlamentu Ruské federace. Do své role se dokonale vžila. „Byla první dámou, která se dokázala slušně obléct. Milovala saka, halenky a stuhy. Vždy byla elegantní. I díky tomu byla ikonou," vysvětluje historička módy Alla Schipakina.

Valentina Těreškovová a Putin

V roce 2020 si však veřejnost obrátila proti sobě. Přišla s návrhem, aby bylo do ruské ústavy doplněno znění o anulování prezidentského období. Vladimir Putin tak může v roce 2024 opět kandidovat a zůstat tak u moci až do roku 2036. „Těreškovová je první ženou, jež uvrhla vesmírné temno i na celou Zemi," napsal tehdy kritik Kremlu Alexej Navalnyj.

Zdroj: Youtube

Změna byla oběma komorami parlamentu přijata. Podporovatelka Putina tak ve svých 83 letech doslova zamíchala kartami. Její hru nyní pociťuje celá Evropa. Také proto ji před pár dny odebralo město České Budějovice čestné občanství, které získala v roce 1979. „Je to z naší strany jasný signál, že se distancujeme od jejích postojů. Jak předrevolučních, tak při aktuální agresi, jež otevřeně podporuje," řekl českobudějovický zastupitel a poslanec Šimon Heller.

Zdroj:

www.ct24.ceskatelevize.cz, www.rbth.com, www.plus.rozhlas.cz, www.cs.wikipedia.org