Po přelomové cestě Jurije Gagarina do vesmíru nebyl důvod pochybovat o tom, že by stejnou misi teoreticky zvládla i žena, pokud by k tomu byla náležitě vyškolena. Emancipace v poválečném světě nabrala na síle a Sovětský svaz uctíval řadu hrdinek, které se za války osvědčily jako neohrožené pilotky. Žena v kokpitu už zkrátka nebyla tabu. Sovětům ale nestačila teorie. O nezdolné síle a schopnostech svých žen chtěli podat živý důkaz. A navíc se jim líbila myšlenka, že by k prvnímu muži ve vesmíru historie připsala i první ženu - a opět se zkratkou SSSR v závorkách.

Hlavním organizátorem akce "žena v kosmu" se stal velitel sovětských kosmonautů Nikolaj Kamanin. Jeho podřízeným se tento nápad nijak zvlášť nezamlouval, a to už z jednoho prostého důvodu: zkušených pilotek s vynikající kondičkou bylo v té době v Sovětském svazu jako šafránu. Generální tajemník Nikita Chruščov však Kamanina podpořil a celý projekt zpolitizoval. Tak se stalo, že komise vybrala dívku nejméně vzdělanou a nejméně zkušenou. Valentina Těreškovovová na rozdíl od jiných kandidátek nikdy ani neřídila letadlo, věnovala se jen amatérským seskokům s padákem. Zato ale měla skvělý politický profil: její otec byl traktorista a padl v sovětsko-finské válce, maminka pracovala v textilní továrně. Sama Valentina nastoupila do továrny hned po základní škole a střední vzdělání si doplňovala dálkově. K tomu se pilně angažovala v komsomolu... (Zdroj: magazin.aktualne.cz)

Let do vesmíru málem nepřežila

Její třídenní pobyt na oběžné dráze se stal pro muže na základně hotovou noční můrou. Valentina se v těsném prostoru kabiny hroutila po fyzické i duševní stránce a nebyla schopna vykonávat svěřené úkoly. Trápila ji nevolnost, neustále zvracela nebo upadala do spánku. Podle pamětníků nakonec plakala a prosila, aby byl let předčasně ukončen. Při katapultáži málem přišla o život, protože nezaklonila hlavu předepsaným způsobem a její přilba zavadila o hranu výstupního modulu. Naštěstí vyvázla jen s modřinami v obličeji; kosmonautům v nesprávné pozici v tento moment hrozilo, že si utrhnou hlavu.

Nikolaj Kamanin později připustil, že při výběru astronautky učinil chybu. Poznamenal si to však jen tajně do deníku, protože veřejnosti se nic z výše popsaného přiznat nemohlo.

Kdo mě kritizuje, není vlastenec!

Nelichotivé podrobnosti o letu první ženy do vesmíru začaly vycházet najevo až koncem 80. let za Gorbačovovy vlády. Těreškovovová, ověnčená nesčetnými medailemi a řády, se na toto téma s novináři odmítala bavit. Naopak se ze sebe snažila učinit expertku, která krátce po navedení na oběžnou dráhu upozornila techniky na závažný problém v automatice. Z jiných zdrojů však jasně vyplývá, že onu závadu zjistili sami pracovníci řídicího střediska a chybu napravili, aniž o tom Valentina vůbec věděla. (Zdroj: www.idnes.cz)

Posvátnou nedotknutelnost jí vrátil současný prezident Vladimir Putin, jehož snaha prosadit v Rusku režim podobný tomu předchozímu hraje Těreškovovové do karet. V takovém režimu se totiž o slabostech hrdinů nesmí hovořit. Byla to právě slavná kosmonautka, kdo loni na jaře navrhl změnu ústavy, která Putinovi zaručila možnost zůstat u moci až do roku 2036. Zda se k takovému otřesu demokratických zásad odhodlala z vlastního popudu, nebo jen ochotně naplnila prezidentův tajný plán, není asi důležité. V každém případě mohla počítat s tím, že se na její hlavu snese vlna kritiky. Přecijen svým krokem podlomila celou křehkou demokracii současného Ruska...

Těreškovovová se nicméně plně sžila s rolí hrdinky, kterou není radno kritizovat. Pokud se toho někdo opováží, nemůže si podle ní říkat vlastenec. "Ani nechci mluvit o těchto lidech, kteří nemilují svou zemi," citovala její reakci agentura RIA. (Zdroj: www.reuters.com)