Kdy přesně se Jan van Eyck narodil se neví. Jeho jméno je poprvé zmiňováno v roce 1422, kdy působil u nizozemského hraběte Jana Bavorského. O tři roky později vstoupil do služeb burgundského vévody Filipa III. Dobrého. Stal se nejen jeho dvorním malířem, ale také vyslancem.

Své nejslavnější dílo, původně nepojmenovaný dvojportrét, kterému se nyní říká Svatba manželů Arnolfiniových, vytvořil v roce 1434. Je na něm vyobrazen bohatý kupec Giovanni di Nicolao Arnolfini a jeho manželka Constanza Trenta.

Van Eyck - obraz manželů Arnolfini

Okolo obrazu existuje mnoho nesrovnalostí. Podle londýnské Národní galerie nejsme svědky svatebního obřadu, ale jde pouze o dvojportrét páru, který manželství již uzavřel. Pravděpodobně jde o vzpomínku na ženu, jež v roce 1433 zemřela při porodu. Historici umění tvrdí, že van Eyck zahájil práci ještě za Constanziniho života a dokončil ho poté, co zemřela.

Zdroj: Youtube

Tuto teorii podporuje řada symbolů na portrétu. Například volné sevření dlaní může naznačovat, že žena může svému muži vyklouznout. Jediná zapálená svíčka zase září pouze nad obchodníkovou hlavou.

Odborníci také spekulují, zda je žena opravdu těhotná nebo jestli si pouze vyhrnuje šaty, aby ukázala ještě luxusnější látku, kterou má pod nimi. Bohatství z obrazu totiž doslova čiší. Interiér pokoje překypuje drahým nábytkem a dekoracemi. Pomeranče, jež byly v 15. století velmi drahé, se jen tak povalují na truhle. Vzácná byla také barviva, jimiž jsou obarveny látky v místnosti.

Propracované detaily

Záhadné je i mužovo gesto. Podle některých odborníků předává ženě autoritu v právních záležitostech. Další říkají, že mává postavě v jasně modrém oblečení, jež je vidět v zrcadle. Podle historiků umění jde o samotného malíře. Důkazem toho má být text na stěně „Jan van Eyck zde byl".

Samotné zrcadlo patří mezi nejobdivuhodnější předměty na obraze. V miniaturách na jeho okrajích je křížová cesta Ježíše Krista zvěčněná do nejmenších detailů. Zároveň tím, že je v jeho odraze vidět celá scéna z jiného úhlu pohledu, je Svatba manželů Arnolfiniových považována za první dvojitý portrét v moderním umění.

Zdroj:

www.cs.wikipedia.org, www.is.muni.cz, www.khanovaskola.cz, www.historyhit.com