Smrt je definována jako: „Stav, při němž dojde k úplné a trvalé ztrátě vědomí a zastavení životních funkcí v organismu." Co se ale během tohoto procesu děje uvnitř naší mysli? Mnoho lidí, kteří přežili svůj vlastní exitus popisují, že opustili své fyzické tělo, vznášeli se nad ním a sledovali své oživování. Vstoupili do černého tunelu, setkali se s bílým světlem, mytickými bytostmi a zemřelými příbuznými. Přehrál se jim film jejich vlastního života s detailními vzpomínkami a emocemi.

Řada vědců si myslí, že tyto zážitky jsou způsobeny sníženým průtokem krve, spojeným s abnormálním chováním vzruchů uvnitř mozku. Podivná světla či vidiny tak mohou být následkem nárůstu nervové aktivity.

Vědomí po smrti

Prožitek blízké smrti fascinuje také ředitele výzkumu kritické péče a resuscitace na NYU Langone School of Medicine v New Yorku Dr. Sama Parniu. Se svými kolegy se rozhodl, že zjistí, jakým způsobem naše hlavní řídící centrum umírá.

„Mnoho lidí, kteří prožili klinickou smrt, popisují, jak sledovali události na operačním sále a slyšeli diskuzi lékařů," říká vědec. „Ale jak tito nebožtíci mohli vědět, co se kolem nich děje?" Doktor Parnia má jednoduché vysvětlení. „I po zastavení dechu a srdečního tepu zůstáváme při vědomí asi dvě až 20 sekund. Tak dlouho dokáže mozková kůra vydržet bez kyslíku. To je ta část, jež je zodpovědná za myšlení, rozhodování a dešifrování informací získaných z našich smyslů."

Během této krátké doby lidé ztrácejí všechny mozkové kmenové reflexy a vlny z kůry se stanou nedetekovatelné. I tak ale trvá hodiny, než se náš myslící orgán zcela vypne. „Proto je možné, že mozek po kardiopulmonální resuscitaci znovu naběhne," vysvětluje.

Život po zástavě srdce

Doktor Sam Parnia se projevy klinické smrti snažil experimentálně ověřit. Do místností, kde leželi pacienti s vysokou pravděpodobností zástavy srdce, byly umístěny neobvyklé „terče" zaznamenatelné pouze z vyvýšené pozice. Z přibližně dvou tisíc lidí jich 80 % nepřežilo nebo nebyli schopni výslechu. Devět nemocných popisovalo nesourodé prožitky. Pouze jeden byl schopen převyprávět celý průběh resuscitace. Poznal dokonce lékaře, kteří ho oživovali.

Zdroj: Youtube

„Vyvodili jsme závěr, že smrt, navzdory obecnému vnímání, není konkrétní okamžik, ale potenciálně vratný proces," říká vědec. „Vědomí není zničeno bezprostředně po skonu, ale ještě několik minut funguje."

Zdroj:

www.bigthink.com, www.cs.wikipedia.org, www.lidovky.cz