Jak na vepřové maso

Upéct veprřové maso zvládne nejspíš každý. Upéct ho tak, aby zůstalo šťavnaté a křehké, chce přece jen trochu cviku. S naším návodem to ale zvládne každý. Abyste dosáhli dokonalých výsledků, je potřeba dodržet správný postup,

Začněte osušením masa papírovou utěrkou. Malým ostrým nožem nařízněte kůži v 1cm intervalech a dávejte pozor, abyste neřízli do masa. Pro extra šťavnaté maso můžete pečeni nechat naříznutou přes noc. Tento proces pomáhá vysušit kůži a zlepšuje šťavnatost samotného masa.

Pečeni potřete lžící oleje a posypte důkladně solí. Je potřeba, aby olej a sůl pronikly do prořezané kůže. Pečeni položte na drátěný rošt uvnitř plechu a pečte při teplotě 240 °C, dokud kůra nepraskne, což může trvat až 50 minut. 

Poté snižte teplotu v troubě na 180 °C a pokračujte v pečení dalších 30-35 minut. Samozřejmě záleží na individuálních "požadovaném" stupni propečení. Před krájením nechte pečeni alespoň 10 minut odpočívat, aby se šťáva znovu rozprostřela po celém mase.

Další tipy

Kůži před pečením důkladně osušte, aby se optimálně rozškvařila. Pro dosažení dokonalého popraskání kůže pečeně zajistěte přesnou teplotu v troubě pomocí teploměru. Připravte si další nutná náčiní. 

Jak zachovat šťavnatost vepřového masa: 

Zdroj: Youtube

Hodit se jistě bude ostrý nůž, papírové utěrky, sůl, kuchyňský provázek, pekáč, alobal, vidlička na porcování a nůž na porcování.

Pro přípravu kvalitní pečeně vždy vybírejte kusy dobře prorostlé tukem a skůží, jako je kýta, roštěnec, roštěná nebo plec. Pokud nejste příznivci tlustého masa, volit můžete vepřovou panenku nebo hřbet.

Vepřové maso skladujte v chladničce a pokud ho do dvou dnů nezpracujete, je nutné ho zamrazit. Zmrazené vepřové maso před použitím rozmrazte v chladničce. Proces rozmrazení trvá přibližně  24 až 48 hodin.

Správná pečeně by vždy měla zůstat šťavnatá a maso uprostřed by mělo být narůžovělé. Jakmile pečeni necháte v troubě déle, než je potřeba, maso bude tuché a velice suché. Pokud zvládnete umění pečení vepřového masa, získáte vynikající pokrm, který si můžete vychutnat kterýkoli den v roce.

cookthestory.com, www.bbcgoodfood.com, simplyhatfield.com