Radiové signály z vesmíru

V lednu roku 2018 byly poprvé zaznamenány radiové signály přicházející z vesmíru. Kdo je vyslal? Ani odborníci se dříve s ničím takovým nesetkali. Radiové vlny přicházející z vesmíru pro ně byly stejně záhadné, jako pro zbytek populace planety Země. Signál byl detekován na jižní polokouli, ale po dvou měsících se sám beze stopy vytratil. Něco takového jsme znali pouze z vědecko-fantastické literatury, astronomové se však s něčím podobným doposud nesetkali.

I když byl signál zaznamenán radioteleskopem Murchison Widefield Arrayignál již v roce 2018, analýza dat jej odhalila až o dva roky později. International Centre for Radio Astronomy Research pověřilo výzkumem radiových signálů astrofyzičku z australské Curtinovy university až v roce 2020. Doktorka Natasha Hurley-Walkerová se vydala po stopách záhadného signálu, aby odkryla jeho původ.

Zjistila, že zdroj pulzuje v intervalech 18,18 minut. Takové opakování signálu nebylo doposud pozorováno. Signál popsala jako vysoce lineárně polarizovaný a jasný, viditelný v širokém frekvenčním rozsahu a přetrvávající půl minuty až minutu.

Neznámý objekt byl označen jako GLEAM-X J162759.5-523504.3. a jeho poloha ve vesmíru se nachází „jen“ 4 000 světelných let od planety Země. Astronomové označili jev za přechodný, neboť se náhle objevoval a opět mizel v horizontu několika hodin. I pro vědce byl tento jev překvapující až tajemný, ale věda měla pro záhadný GLEAM-X vysvětlení. Nikdy nebyl pozorován, ale fyzikou byl dávno předpovězen. Dr. Hurley-Walkerová se domnívá, že jde o ultra dlouhoperiodický magnetar.

Magnetary jsou silně magnetické neutronové hvězdy. Jsou neuvěřitelně husté a jejich pulsování je vysoce polarizované, což odpovídá analyzovanému signálu. Některé mohou produkovat radiové záření, ale doposud nikdo nepředpokládal, že by mohlo být tak jasné. Astronomové mohli analyzovaný signál porovnat pouze s modelem, nicméně naměřené hodnoty dokazují, že jde o první pozorovaný magnetar s velmi dlouho periodou.

Podívejte se na kratičké video v angličtině o objektu označeném GLEAM-X J162759.5−523504.3

Zdroj: Youtube

Zdroje: www.ancient-origins.net, en.wikipedia.org, www.denik.cz