Měla to být pohodová dovolená. V srpnu 1981 pozval úspěšný obchodník Philip Pembroke několik přátel na svou jachtu. Užívali si plavbu v panenských vodách Velkého bariérového útesu u severovýchodního pobřeží Austrálie. Pak je ale čekal návrat domů a z ráje se rázem ocitli uprostřed pekla.

Zlověstné ticho

Pembroke směřoval do Sydney a pro cestu zvolil vlastní letadlo, malou jednomotorovou cessnu. Její pilot Michael Hutchins ho 9. srpna brzy ráno vyzvedl na letišti v Proserpine a spolu s ním ještě jeho tři kamarády z jachty – Noela Wildashe, Rhetta Boslera a Kena Priceho, což byl zástupce šéfa sydneyské vodní policie. Pětičlennou posádku čekala zhruba 1600 kilometrů dlouhá cesta. Mezipřistání a tankování na půli cesty na letišti v Coolangatta proběhlo hladce a všichni se těšili, že budou za několik hodin doma.

Krátce po vzletu se ale všechno pokazilo. Pilot ohlásil kontrolní věži, že mu náhle přestaly fungovat palubní systémy a on neví, kam letí. Navíc se začalo prudce zhoršovat počasí.

Dispečeři se ho snažili navést na správný kurz, ale se vzrůstajícími obavami na obrazovce radaru sledovali, jak letadlo stále více kličkuje a neustále ztrácí výšku. „Nejnižší bezpečná nadmořská výška ve vaší oblasti je šest tisíc stop!" volal dispečer do vysílačky. Pilot ale nereagoval. Až po chvíli se z kokpitu ozval výkřik: „Pět tisíc!" A pak už nic, jen ticho. Tečka z radaru za okamžik zmizela.

Srážka s UFO?

Letoun se ztratil patrně v těžce přístupné oblasti národního parku Barrington Tops, kde je mimořádně hustá vegetace. Nikdo ale nemohl vyloučit ani to, že letoun spadl do nedalekého moře. Přesto hned druhý den vzlétly desítky letadel a helikoptér a do terénu vyrazily stovky záchranářů. Práci jim ztěžoval extrémně náročný terén. Mnozí pátrači kolabovali vyčerpáním. Po devíti dnech bylo bezvýsledné pátrání zastaveno. Přestože se dodnes občas najde někdo, kdo tvrdí, že našel část vraku nebo těla obětí, zůstává v Austrálii označení VH-MDX synonymem pro velkou leteckou záhadu.

Zpečetila osud pěti mužů na palubě technická závada, nebo chyba pilota? Stalo se malé letadlo hračkou mocného vzdušného proudění? Zasáhl ho blesk? Poslala ho k zemi námraza nebo snad srážka s létajícím talířem? Vyřadil někdo palubní přístroje na dálku? To se pozůstalí patrně už nikdy nedozvědí.