Exemplář je před 20 cm dlouhý a 5 cm široký a byl objeven v roce 1972 v Yorku ve Spojeném království. V této oblasti kdysi vládli severští, vikinští válečníci. Lejno bylo nalezeno pod místem, kde měla stát pobočka banky Lloyds Bank. Kromě banky tak byl pojmenován i tento exemplář vikinského lejna.

Na humorné video v angličtině se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

„Vzácný jako korunovační klenoty“

Analýza paleofekálie, tedy zkamenělého lidského výkalu, ukázala, že její producent se živil převážně masem a chlebem. A lejno bylo prolezlé parazity, jak ukázala přítomnost několika stovek parazitických vajíček. Muž byl doslova prolezlý střevními červy, zamořený vajíčky bičíkovců a baboček, což naznačuje, že Vikingové často trpěli žaludečními potížemi a dalšími gastrointestinálními problémy.

"Tohle je ten nejzajímavější kus exkrementů, jaký jsem kdy viděl... Svým způsobem je stejně nenahraditelný jako korunovační klenoty," zní památná věta, jíž pronesl v roce 1991 paleoskatolog Andrew Jones. Vrstvy, které koprolit pokrývaly, byly vlhké a rašelinové a archeologům se v paleofekálii podařilo zachytili i vzorky dřeva, textilií a kůže.

Ukázalo se, že z obřího exkrementu lez vyčíst mnohé. Lejno je zřejmě „dílem" Vikinga, který žil přibližně v 9. století našeho letopočtu.

Lejno bylo spravováno

Nyní je lejno uloženo ve skleněném boxu v Jorvik Viking Centre. Bohužel exkrement v roce 2003 návštěvníci omylem upustili a rozbili na tři kusy. Paleofekálie byla opravena a je zde stále k vidění.

Centrum se tedy stále hrdě hlásí k tomu, že je místem posledního odpočinku lejna. Jako známku hrdosti jsou zde každoročně pořádány virtuální workshopy nazvané "Den lejna!", kde se fanoušci o exkrementu dozvědí všechny detaily. A ano, skutečně jsou zde organizovány i workshopy, na nichž si zájemci mohou během živého přenosu vyrobit vlastní vikingské lejno. Stačí k tomu jen několik ingrediencí a správný postup.

Zdroje:

nypost.com

en.wikipedia.org

www.stripersonline.com