Vikingové se ženili mladí a vikinské dívky se vdávaly již ve 12 letech, což bylo způsobeno i tehdejší délkou života, která byla ohraničena pouze 40 lety.

Zvláštní je, že Vikingové probouzejí naši fantazii zejména jako násilníci a krvelační bojovníci. Přitom, jak se zdá, jejich životy nebyly zase tak odlišné od našich a jejich zvyky a kultura ve skutečnosti byly daleko našim zkresleným představám. I vikinské ženy se chtěly líbit a vikinští muži zase považovali čest a pověst za nejdůležitější vlastnosti statečného a váženého člena své komunity. Museli být na jednu stranu velmi chlapští, ale přitom i oni věnovali hodně času svému zevnějšku. Jednou týdně se koupali, rádi se oblékali a používali četné ozdoby a dekorace.

Na video se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Vikingové a láska

Vikingové se chtěli líbit, na tom se v porovnání s dneškem nic nezměnilo. Dokonce se i zkrášlovali, zdobili a nosili nejrůznější ozdoby. Existují dokonce prameny o tom, že si Vikingové velmi často odbarvovali vlasy silným mýdlem a louhem, protože to v té době bylo „krásné“ a žádoucí. Navíc to s sebou přinášelo i jednu výhodu – hubilo to vši.

A ač by se vzhledem k povaze Vikingů mohlo zdát, že Vikingové byli drsní i v intimní oblasti, opak je pravdou. Dokonce je možné říci, že jejich vzájemné namlouvání bylo až trapné. Pomalé a romantické. A to i proto, že žena ve vikinské společnosti měla velmi pevné a vysoké postavení. Vikingové chtěli, aby jejich ženy byly šťastné a spokojené, proto jim dopřávali velkou svobodu.

Vybraná slova i zvyky

I proto, že vztahy byly romantické, měli Vikingové pro mnohá slova eufemismy, aby se vyhýbaly slovům spojeným s tělesnou rozkoší. Máme tím na mysli, že muž se „otočil“ k ženě, ale co se dělo později, už nebylo řečeno. Stávalo se proto, že místo milování se manželé „k sobě tiskli v posteli“, „užívali si jeden druhého“ nebo „spolu odpočívali“. Asi nejvýstižnějším a pro Vikingy nejdrsnějším přiznáním milostných hrátek bylo sousloví „dovádět na břiše ženy“.

Svoboda se projevovala i v možnosti vybrat si svobodně svého ženicha, a dokonce i ukončit vztah, pokud jim nevyhovoval. Tato svoboda byla na tehdejší dobu velmi vzácná. Zajímavé je, že Vikingové měli i přes tuto svobodu poměrně přísné předpisy ohledně ženské a mužské role ve vztahu. Pokud muž nosil ženské oblečení anebo se mu více líbili muži, žena od něj mohla odejít a dostala zpět vše, s čím do manželství přišla, a polovinu toho, co v manželství získala.

Námluvy a vzhled

Jak jsme již řekli na začátku, Vikingové dbali o svůj vzhled. Bez ohledu na pohlaví dodržovali hygienické zvyky a rádi se pestrobarevně oblékali. Flirtování a vzájemná přitažlivost tedy byly na denním pořádku a mezi mladými lidmi vznikaly hluboké vztahy.

Vikingové pěstovali i předmanželské vztahy, což bylo na svou dobu také velmi vyspělé. Ale i oni byli v první řadě orientováni na zplození potomka, což bylo důležité i pro celou společnost.

Na druhou stranu mimomanželské vztahy nebyly ničím výjimečným a byly hojně pěstovány, ačkoli nevěra jako taková byla odsuzována i trestána.

Zdroje:

historyofyesterday.com/love-life-of-vikings, www.patheos.com, www.ranker.com