Seriály, filmy či prosté legendy utvářejí svébytný obraz Vikingů. Dánsko a Norsko měli obývat krutí válečníci, kteří nosili rohaté přilby a plavili se na svých dlouhých lodích. Se svými protivníky neměli žádné slitování. Pohled na Vikingy se změnil v polovině 20. století, kdy začali historikové zdůrazňovat, že to byli spíše řemeslníci a obchodníci, než krvežízniví barbaři.

Pokud bychom se na Vikingy chtěli dívat jako na mírumilovnou skupinu osadníků, bránila by nám v tom jejich záliba v rituálním zabíjení. Libovali si v bičování nebo technice zvané Hung maso. V té probodávali obětem paty, skrze otvory pak provlékli provazy a za ně pak jedince pověsili vzhůru nohama. Zdaleka nejhorší a nejkrvavější byl ale tzv. Blood Eagle alias krvavý orel. Tuto techniku prováděli mezi 9. a 11. stoletím n.l. Písemné zprávy se pak objevily o několik století později. Zmínky o krvavém orlu se objevily ve dvou dokumentech (Sága Orkneyinga a Příběhy o Ragnarových synech). (Zdroj:www.muzivcesku.cz)

Severští bojovníci po dobytí území uctívali hlavně boha války a smrti Ódina. Věřili, že právě popravou způsobem zvaným krvavý orel mu přinesou oběť. A jak poprava vypadala? Nešťastník si musel kleknout a válečníci mu svázali ruce a nohy. Před samotným zákrokem mu někdy vyryli do zad znak orla. Poté mu kat vedl řez zespodu podél páteře až nahoru k hrudnímu koši. Následně se oddělila žebra tak, aby jejich část trčela ven ze zad. Tak byl vytvořen symbol křídel. Poté kat vyndal z odsouzeného plíce a položil je na odhalenou páteř s vystouplými žebry. Ostatní orgány si mohli přihlížející náležitě prohlédnout. Celý výjev pak opravdu připomínal zkrvaveného orla s roztaženými křídly. Aby se utrpení ještě znásobilo, přisypávali Vikingové do ran sůl. (Zdroj:www.onlymen.cz)

Nešťastníci, kteří byli takto popraveni, většinou umírali ještě před dokončením celého procesu.

Krvavým orlem měl umřít válečník Halfdan Haaleg či král Ælle z Northumbrie nebo dokonce biskup Alphege z Canterbury. Žádný z nich však sám nezabíjeli svoje protivníky o nic příjemnějším způsobem. Halfdan upálil na 60 lidí a Ælle zabil jiného vikingského vůdce tím, že ho hodil do jámy plné hadů. Poprava se pak prováděla z pomsty synů za smrt jejich otce. Přitom měl být tento způsob smrti vyhrazený pouze pro členy královské rodiny.

O tom, zda byl krvavý orel opravdu skutečný, můžeme dnes už jen spekulovat. Dánský historik Saxo Grammaticus má za to, že jedinou reálnou částí rituálu je vyřezání orla do zad oběti a zbytek je přidán později. Všechno navíc mělo být zkombinováno tak, aby vikingské praktiky budily maximální hrůzu. (Zdroj:allthatsinteresting.com)

Tento krvavý a děsivý způsob popravy byl filmově ztvárněn v populárním seriálu Vikingové z roku 2014.