Zvěsti o upravených Vikinzích pocházejí z křesťanských spisů, které takové chování odsuzovaly. Anglický kronikář John z Wallingfordu žijící ve 13. století ospravedlňoval masakr Dánů slovy: „Seveřané se díky své péči o vzhled stali oblíbenými. Každý den se česali, každou sobotu se koupali a dokonce se také často převlékali. Tímto způsobem okouzlovali mnoho vdaných žen a přesvědčili jejich dcery, aby se staly jejich konkubínami."

Tzv. Masakr na den sv. Brikcí zažitý zvyk nepřímo potvrzuje. 13. listopadu 1002 dal anglický král Æðelréd II.z obavy o svůj trůn pobít všechny Dány ve svém království. Využil toho, že byla sobota a Dánové byli v lázních beze zbraní.

Ságy se také zmiňují o mytí rukou před jídlem nebo o očistě mrtvého. „Dlužno připomenout pro výstrahu. Zemře-li člověk s neostříhanými nehty, rozzlobí tím bohy." Křesťané raného středověku, jež se umývali jen párkrát do roka, se tak vedle Vikingů museli cítit jako špindírové. Proslulá hygiena však byla jen jedním aspektem jejich přitažlivosti. Pečlivě se také starali o své oblečení a doplňky.

Upravení Vikingové

Vikingská móda byla praktická. Předpokládá se, že muži nosili spodní košili ze lnu. Následovala tunika ke kolenům a kalhoty. Aby držely na svém místě, uvazovali si opasek, na který si zavěšovali nůž, váček s penězi, ale také amulety nebo hygienické potřeby. Do základní výbavy patřil hřeben, pinzeta, párátka, břitva i náčiní na leštění nehtů.

Šlechtici se také pyšnili pláštěm s kožešinou nebo hedvábím. Zdobený byl zlatou nebo stříbrnou nití. Nižší třída nosila v chladnějším období pouze vlněnou tuniku. Na nohy se obouvaly boty připomínající koženou ponožku. Zavazovaly se nad kotníkem pomocí šňůrky. Kdo byl bohatší, mohl si dovolit speciální obuv s podrážkou.

Dámské oblečení za mužským nijak nezaostávalo. Ženy s vyšších vrstev nosily plátěnou spodní košilku. Na ni si oblékaly šaty, které se ovinuly kolem těla a zajistily se broží. Kolem pasu si zavazovaly opasek s nožem, váček na peníze a klíče od spižírny nebo pokladnice. Hlavu si zdobily šátkem, kloboukem se kšiltem nebo čelenkou z kovu. Šlechtičny nosily rády pláště s kapucí. Na nohy si obouvaly stejné boty jako muži. Jak ženy, tak muži měli v oblibě šperky. Nejčastěji se krášlili náhrdelníky, náramky, prsteny, přívěsky, korálky, brožemi a náušnicemi.

Vikingové a umyvadlo

I přesto, že archeologické nálezy a dobové prameny ukazují, že Vikingové byli na svou dobu až přehnaně čistotní a parádiví, jejich hygiena měla stále mezery. Muslimský diplomat z desátého století Ahmed Ibn Fadlan si do svého cestovního deníku zapsal, že „po použití toalety si nemyjí ruce, a to ani po vykonání velké potřeby!"

Zdroj: Youtube

Šok ale zažil když byl přítomen mužskému rituálu. „Každé ráno přijde mladá služka s umyvadlem naplněným vodou. Nejprve si umyje ruce, obličej a vlasy nejváženější bojovník. Poté se vysmrká, plive a provádí všechny špinavosti, jež si lze představit. Když skončí, umyvadlo putuje k dalšímu muži."

Zdroj:

www.epochaplus.cz, www.worldhistory.org, www.sagy.vikingove.cz