Vikingové a další válečníci doby vikinské byli dobře zběhlí ve válečném umění. Hroziví a divocí, podporovaní moudrými a bojovnými bohy, vikinští válečníci sestupovali na bitevní pole s divokostí a zápalem, který je proslavil. A aby jim pomohli dostat se na vrchol, měli k dispozici velké množství smrtících zbraní a ochranné zbroje.

Proč však byly vikinské zbraně a zbroj tak účinné? Pravdu nám pomohly částečně odkrýt i archeologické nálety, i když je fakt, že jich nebylo zase tolik. Vše, co dnes víme o zbraních, stylech a strategiích Vikingů, lze připsat komplexnímu výzkumu, který zahrnuje historické severské ságy, obrazové doklady a některé skutečné archeologické nálezy. To vše nám pomohlo udělat si určitou představu zejména o zbrani nejstrašnější, sekyře.

Na dokument o zbraních Vikingů se podívejte na videu:

Zdroj: Youtube

Zbraň jako součást osoby samotné

Seveřané si velmi cenili zbraní a válečnictví, proto obě položky činily důležitou část jejich života. Nosili zbraně vždy a všude. Bylo to otázkou cti i obezřetnosti. Celý život Vikingů se točil kolem válčení a násilí, jež ovládaly všechny aspekty seveřanského života – politiku, soudy i osobní spory.

Kvůli své ochraně pak Vikingové vyvíjeli své vlastní zbraně, stejně jako taktiky a výzbroj. Vše potom zkoušeli v praxi při svých nájezdech, aby věděli, jak zbraně a zbroj ještě zdokonalit. O tom svědčí i archeologické nálezy, jež dokládají, že Vikingově byli se svými zbraněmi i pohřbeni. Jednalo se většinou o bohatě stavěné a precizně zdobené meče a kopí, což jen svědčí o tom, jakou měly zbraně pro Vikingy cenu. I výroba samotných zbraní byla nákladná.

Jaké zbraně Vikingové používali?

Vikingové používali celou řadu zbraní – nejzákladnější byli meče a kopí, ale nejslavnější jejich pověstné sekyry. Meče se často i dědily z otce na syna, stejně jako dýky, zvané seax, či sex. Seax byl natolik rozšířený, že byl podle něj pojmenován kmen Sasů. Stejně oblíbené a používané byly i vikinské štíty, přilbice a drátěné brnění – košile, tzv. řetězová zbroj.

Nejstrašnější zbraň – sekyra

Když se ale řekne Viking, většině se vybaví válečník se sekyrou. Sekyry byly v boji velmi účinné, byly zákeřné a stoprocentně smrtící. Jejich kvalita však velmi brzy přesáhla hranice vikinského bojového umění a tato zbraň se rozšířila po celé Evropě.

Sekyra se proslavila zejména pro její konstrukci – její výroba byla levná a zbraň velmi účinná.

Jedním z druhů sekyr byla tzv. vousatá sekyra, seversky skeggøx.

Na rozdíl od klasické sekyry měla tato mnohem méně zakřivenou horní část, ale výrazný spodní nástavec hlavy sekery. Spodní část jako by prodlužovala řeznou plochu ostří, a navíc dávala svému majiteli velmi zvláštní způsob, jak ji držet. Nejen že byla chráněna jeho ruka, zbraň navíc umožnila i taktický přístup k boji. Velkým benefitem byla i její levná výroba – daleko levnější než výroba meče.

K výrobě sekery stačilo jen kousek železa a dřevo. Pouze tyto dva materiály poskytly ale zbrani velké výhody v samotném boji – protože byly sekyry velmi dlouhé, válečník mohl stát dál od nepřítele a měl stále skvělý dosah. Navíc ji bylo možné i vrhat po nepříteli a v neposlední řadě sloužila stále l účelu původnímu – tedy k sekání dřeva.

Jiným typem sekery pak byla danajská sekera, jedna z nejnebezpečnějších a nejvíce smrtících. Měla ještě dokonalejší konstrukci a úzkou základnu, přecházející až v 30 centimetrové ostří.

Dánské sekery byly nesmírně oblíbené ve Skandinávii mezi Vikingy a odtud se rozšířily po oblastech pod jejich vlivem. A věhlas si zachovaly až dosud.

Zdroje:

www.ancient-origins.net, viking-styles.com, en.wikipedia.org/wiki/Bearded_axe