„Odkrytí různých textů je na římských vykopávkách vždy velkou událostí. Tohle nám ale opravdu pozvedlo obočí," směje se šéf terénního výzkumu a ředitel nadace Vindolanda Andrew Birley. „Autor starověkého graffiti měl očividně se Secundinusem značný problém. Vyrýt tolik písmen a ještě obrázek muselo dát práci."

Kámen, na kterém je nadávka umístěna, je asi 40 centimetrů široký a 15 centimetrů vysoký. Odkryl ho bývalý biochemik Dylan Herbert, jež na nalezišti v místě bývalé římské pomocné pevnosti Vindolanda v anglickém hrabství Northumberland působil jako dobrovolník.

Vindolanda nápis

Archeologické vykopávky ukazují, že Římané v této lokalitě pobývali zhruba od roku 85 do 370 našeho letopočtu. Definitivně opuštěna ale byla až v 9. století. Pevnost střežila strategicky důležitou římskou silnici Stanegate o délce 61 km.

„Odkrýval jsem nějaké sutiny a ten kámen mi tam pořád překážel. Byl jsem rád, když mi řekli, ze ho mohu posunout. Na první pohled vypadal zcela obyčejně. Když jsem ho ale otočil, vylekalo mě, že na něm vidím nějaká písmena," vzpomíná Dylan Herbert. „Poté, co jsme odstranili nános bahna, rozesmáli jsme se. Byl jsem opravdu nadšený."

Archeologům se před očima objevil nápis SECVNDINVS CACOR, který v překladu znamená „Secundinus je s**č". Odborníci uvádějí, že obrázek mužského přirození mělo nadávku více zdůraznit. Kdo ale Secundinus byl a čím mohl autora rytiny naštvat, ale netuší.

Starověké graffiti

„Tvůrce měl tak velké sebevědomí, že své vnitřní pohnutky projevil veřejně na kameni,“ řekl Andrew Birley. „Nepochybuji o tom, že když to Secundinus viděl, nadšený zrovna nebyl."

Zdroj: Youtube

Podle nadace Vindolanda symbol penisu v době starého Říma symbolizoval štěstí a plodnost a obecně byl považován za pozitivní znak. V tomto případě měl autor nápisu opačný názor. Obrázek se navíc zařadil mezi dalších dvanáct falusových rytin, jež byly poblíž Hexhamu nalezeny.

Zdroj:

www.bbc.com, www.heritagedaily.com, www.idnes.cz