Není nic horšího, než když se žlučník rozhodne zlobit. Často bývá k neutěšení a poměrně často je třeba se s ním rozloučit navždy, protože ve chvíli, kdy je plný žlučových kamínků, může být nebezpečný. Časem se totiž takový stav může zvrtnout a vy místo jednoduché operace budete řešit onkologický problém.
Žlučník, střeva i játra
Pro svůj klid si žlučník i játra zaslouží hodně čerstvé zeleniny a ovoce. Právě hroznové víno může být tou správnou alternativou. Obsahuje totiž zdraví prospěšné látky, jako vitamíny C a E, u kterých bylo prokázáno, že pomáhají chránit před žlučovými kameny. Kromě toho mají i spoustu vlákniny a vody, což je zásadní pro správné trávení – a tedy dobrý stav jater a střev.
Antokyany pro střeva
Hrozny rostou v několika barevných mutacích a všechny obsahují antioxidanty, včetně polyfenolů a anthokyanů, které podporují střeva a krevní oběh. Navíc bylo prokázáno, že pomáhají chránit před chronickými záněty, cukrovkou, některými druhy rakoviny a kardiovaskulárními onemocněními.
Hrozny rostou v několika barevných mutacích a všechny obsahují antioxidanty, včetně polyfenolů a anthokyanů, které podporují střeva a krevní oběh. Navíc bylo prokázáno, že pomáhají chránit před chronickými záněty, cukrovkou, některými druhy rakoviny a kardiovaskulárními onemocněními.
Z výzkumů vyplývá, že nejvíc antioxidantů, konkrétně právě anthokyanů, mají černé a fialové hrozny. Tyhle složky pomáhají v boji proti volným radikálům které mohou časem poškodit buňky DNA.
Sklenka vína
Sklenka vína k večeři může chuťově doprovodit třeba právě středomořské menu, jehož součástí mohou být vinné listy. Podle některých studií víno snižuje možnost tvorby žlučových kamenů i rakoviny žlučníku. Bylo prokázáno, že víno zvyšuje hladinu HDL neboli dobrého cholesterolu.
Myslete ale na to, že příliš mnoho vína naopak může vyvolat žlučníkové problémy. Platí, že ženy by si měly dát maximálně sklenku, muži dvě.
Další variantou je bezalkoholové víno, u kterého navíc nepoznáte, že mu alkohol chybí. Je to tak mnohem zdravější nápoj.
S hrozny proti jaterní steatóze
Jaterní steatóza je nejčastější metabolickou poruchou jater. Postihuje zejména dospělé, ale výjimkou nejsou ani děti. Na vině je příliš velká spotřeba alkoholu a značné množství tučného jídla. Jelikož v tomto případě dochází k poruše metabolismu tuků, steatóze se občas přezdívá ztučnělá játra.
Podle řady výzkumů, byť zatím provedených v laboratořích na myších, přidání hroznů do jídelníčku dokáže změnit genovou expresi v játrech. Studie doktora Seymoura z univerzity v Michiganu ukázala, že tři měsíce stravy s přídavkem hroznů významně snížily zánětlivé markery v játrech myší, které měly steatózu.
Kromě toho ale konzumace hroznů u nich snížila nejenom hmotnost jater, která, laicky řečeno, zhubla, ale také ledvin a břišního tuku, který je zejména pro člověka velmi nebezpečný a představuje riziko řady vážných onemocnění. Hroznová kůra navíc zvýšila antioxidační ochrannou bariéru, a to zejména v játrech a ledvinách.
Zdroje: www.eatingwell.com, www.webmd.com, www.amsety.com