Violette se narodila v roce 1921 a po vypuknutí války se jako velmi mladá nejprve připojila k ženské pozemní armádě. V roce 1941 pak přešla k Pomocné teritoriální službě (ATS). Krátce před tím se v červenci 1940 seznámila s důstojníkem cizinecké legie Etiennem Szabo. Velmi brzy, zhruba po pěti týdnech se vzali, a Violette se 8. června 1942 narodila dcera Tania. Jejich rodinné štěstí ale netrvalo dlouho, jelikož o čtyři měsíce později byl Etienne zabit v boji v severní Africe. A to rozhodlo o dalším osudu této krasavice, která se zařekla manželovu smrt pomstít i za tu cenu, že se vzdala výchovy jejich malé dcerky, kterou svěřila své matce.

Výcvik na výbornou

Krátce po manželově smrti Violette vstoupila k britsko-francouzské tajné službě SOE. Agenti této prestižní speciální organizace odjížděli do okupované Francie, aby pracovali proti německým jednotkám.

Violette absolvovala tvrdý výcvik a její výsledek byl excelentní. Navíc se nejvíce zhlédla právě ve špionáži a rozhodla se jít touto cestou. Brzy měla svou vlastní špionážní síť a prodělala i výcvik na rozvědčíka-výsadkáře.

Co bylo SOE – Velitelství zvláštních operací?

SOE byla tajná britská organizace z druhé světové války, která vznikla v červenci 1940. Po pádu Francie pověřil premiér Winston Churchill Hugha Daltona vytvořením organizace, jejímž cílem bylo pomáhat místním hnutím odporu a provádět špionáž a sabotáže na územích ovládaných nepřítelem. Plukovník Colin Gubbins, první vedoucí výcviku a operací SOE, zorganizoval pro rekruty důkladný výcvik, v němž se cvičili v neozbrojeném boji, střelných zbraních, sabotážích a bezdrátových technikách. SEO také zřídila výzkumné a vývojové stanice, kde vědci a technici pracovali na specializovaných zbraních, sabotážním vybavení a maskovacích materiálech. Její agenti působili v zemích okupovaných nacistickým Německem, včetně Francie, Belgie, Řecka, Albánie, Jugoslávie, Itálie, ale i na Dálném východě. Většinou byli na akce vysazováni padákem, či přepravováni ponorkou.

Violettiny úspěšné mise

Na své první misi ve Francii v dubnu 1944 působila krásná Violette jako kurýrka Philippa Liewera. Činnost tohoto odbojáře v oblasti Rouenu ve Francii odhalilo gestapo a Violette měla za úkol pokusit se obnovit kontakt se členy sítě a shromáždit důležité zpravodajské informace. Po úspěšné první misi pak byla vyslána na další a 7. června 1944 seskočila padákem do jihozápadní Francie poblíž Limoges, aby navázala kontakt s místními odbojovými skupinami. O tři dny později však byla zajata na cestě spolu s vůdcem odboje, když narazili na německé jednotky. Němci jejich auto zastavili u silničního zátarasu a po přestřelce byla Violette zajata. Přesto však napomohla tomu, že vůdkyni odboje Anastasii se podařilo uprchnout.

Na dokument o statečné a krásné špionce se podvejte zde:

Zdroj: Youtube

Zajetí a výslechy

Po zajetí byl Violette brutálně vyslýchána v pařížské věznici Fresnes. Byla podrobena sadistickému mučení, včetně znásilňování, ale přesto nic neprozradila a nikoho ze svých spolupracovníků z odboje neudala. Poté byla deportována vlakem do Německa a počátkem roku 1945 popravena v koncentračním táboře Ravensbrück.

Zdroj: Youtube

Violette Szabo byla 28. ledna 1947 vyznamenána Jiřího křížem za statečnost a její medaile je vystavena v galerii lorda Ashcrofta v londýnském muzeu IWM.

Zdroje:

en.wikipedia.org, military-history.fandom.com/wiki/Violette_Szabo, www.iwm.org.uk, www.securitymagazin.cz