"Je po voľbách, zvyknite si," to je výrok Vladimíra Mečiara, který se stal symbolem tzv. mečiarismu, jímž se vykládá politická historie za jeho vlády po rozdělení Československa v letech 1992 – 1998.

"Politický systém, který mečiarismus představoval, rozděloval lidi v jeho celé politické sféře a sledoval jediný cíl. Maximalizovat politické a finanční zisky lidí, kteří se stali jedním z článků dlouhého řetězce, na úkor budoucnosti Slovenské republiky." (Zdroj: https://www.retromania.sk/1990-1999/meciarizmus)

Při třetím období Mečiarovy vlády se hned úvodní zasedání parlamentu zapsalo do dějin jako "noc dlouhých nožů". Nová vládní koalice odvolala vedení veřejnoprávní televize a rozhlasu a na volné pozice dosadila své lidi. "Stejně postupovala u Fondu národního majetku, Úřadu generálního prokurátora, zvláštní komise pro kontrolu tajné služby (Slovenská informační služba - SIS) atd." (Zdroj: https://journals.muni.cz/cepsr/article/view/4022/5305)

Nastolený a protizákonný kurz pokračoval až do roku 1998, během něhož tajná policie unesla prezidentova syna Michala Kováče ml. Vladimír Mečiar však pachatele omilostnil a korunní svědek únosu zahynul při výbuchu auta. SIS také používala prostitutky k vydírání politických oponentů. I když se vědělo, kdo za tím stojí, Vladimír Mečiar nikdy do vězení nešel. Naopak v letech 1999 a 2004 neúspěšně kandidoval na prezidenta a v roce 2019 založil novou stranu Slovenská liga, která nakonec ve volbách skončila na posledním místě.

Nakonec se Vladimír Mečiar rozhodl stáhnout z aktivní politické činnosti a užívat si důchodového věku na statku v Dolnej Porube a v luxusní vile v Trienčanských Tepliciach, jejíž financování nikdy nedokázal vysvětlit. "Ešte raz sa ma to spýtaš, takú ti je..m, že sa nespamätáš,“ chytil v roce 2002 pod krkem redaktora televize Joj, Ľuboslava Choluja. (Zdroj: https://domov.sme.sk/c/22197974/vidavaju-ho-nakupovat-potraviny-inak-sa-drzi-v-ustrani-ako-zije-vladimir-meciar.html)

Mečiarova hvězda ale nevyhasla díky dokumentům, které natočila v roce 2017 Tereza Nvotová a o rok později Dominik Jursa (zdarma ke zhlédnutí na https://dafilms.sk/film/11095-expremieri-vladimir-meciar).

Politika Mečiara láká dál: od 13. března 2019 začal na rádiu Slobodný Vysielač komentovat slovenské a světové dění pod názvem Hovory s M, "Vladimír Mečiar a jeho úvahy o minulosti a súčasnosti…" Dvouhodinová živá debata se těší velké oblibě a jen na Youtube má záznam přes 31 tisíc spuštění (https://www.youtube.com/watch?v=DSZ9E0r18U4).