Nejen že jsou zelené ořechy gurmánskou delikatesou, ale mají v sobě mnoho vitamínů a živin. Obsahují vitamíny C, E, kyselinu nikotinovou, pektiny, třísloviny, rostlinné silice a kvalitní mastné kyseliny.


Z nezralých ořechů se vyrábí kompot, džem, likér nebo odvar. Vedle jeho zdravotních účinků na fyzické problémy má zelený vlašský ořech pozitivní vliv na psychiku. Pomáhá při únavě, depresi a psychickém vyčerpání.

Zdroj: Youtube


V lidové medicíně se tradičně vyrábí sirupy, tinktury a nálevy. I v současnosti se lidé inspirují ověřenými recepty s minulosti, které navzdory perfektně fungujícímu farmaceutickému průmyslu, mají stále své místo. 


Ořešák má široké spektrum využití. Jeho listy mají fungicidní a bakteriální účinky. Nejčastěji je ovšem spojován s trávicími potížemi, ale má také velmi dobrý vliv například i na štítnou žlázu. 


Je vynikajícím pomocníkem v boji s kurdějemi, které jsou důsledkem nedostatku vitamínu C. Listy stromu v sobě mají látky, které odpuzují hmyz. K léčebným účelům se používají listy, plody i slupky. 


Sběr


Strom kvete v květnu, než vypučí listy. Pokud chcete sbírat červené listy, ideální je pro sběr právě období června. Zelené ořechy se sbírají koncem měsíce, ideálně do 24. června. Vhodné plody jsou ty, ze kterých po stlačení vytéká šťáva. 


Nezralý ořech se pozná podle toho, že jde snadno propíchnout. Zeleným slupkám se říká oplodí a jejich sběr se provádí v létě před dozráním ořechů. Zralé ořechy se sbírají v září a jejich slupka je černá. 


1.) Podpora trávení

Ořechovice se po staletí používá na podporu trávení. Obsahuje třísloviny, pektiny a silice, které napomáhají při potížích se zažíváním.


2.) Posila imunity

Díky vysokému obsahu vitamínu C jsou zelené ořechy údajně lepším zdrojem než citrony. Dávka céčka je padesátinásobně vyšší.


3.) Detox organismus

Podporují vylučování těžkých kovů. Čistí krev.


4.) Podpora jater a žaludku

Nezralé ořechy podporují činnost jater a žaludku.


5.) Revitalizace vlasů a pokožky

Olej ze sušených ořechů posiluje a revitalizuje poškozené vlasy. Pomáhá léčit lupy a pokožku hlavy. 

Ořechový sirup 


Sirup posiluje imunitu a urychluje léčení při chřipce a nachlazení.

Přibližně 40 menších ořechů nakrájejte na kousky, a vsypte do zavařovací nádoby. Zelené kousky zalijte 1L kvalitního medu. Sklenici vystavte na slunné místo, kde se bude obsah po dobu jednoho měsíce macerovat. 

Následně sirup přeceďte a nalijte do uzavíratelných lahví. Skladujte v suchu, temnu a chladu. Jedna lžička sirupu po rán u vám dodá sílu a energii na celý den. Pomáhá při akutních potížích se zažíváním.

Zdroj: https://hobby.instory.cz, www.nkz.cz