Česká superpotravina

Naše země je doslova makovou velmocí. Běžně vypěstuje kolem 60 % celkové světové produkce potravinářského máku. Obvykle známe typická modrá semena máku, ale v poslední době je zájem o jiné odrůdy, jako je růžové semínko nebo bílé.

Tato rostlina má jednoznačně nejvyšší množství přirozeně se vyskytujícího vápníku. Ve 100g máku se skrývá 1460 mg vápníku, proto je právě mák největším rostlinným zdrojem tolik potřebného minerálu.

Kravské mléko má většinou kolem 120 mg vápníku na 100 g. Mandlové, ovesné a sojové mléko mají obsah vápníku 25 mg na 100g. Přestože mléko zůstává stále nejlepším zdrojem vápníku, to makové mu pomalu šlape na paty. Navíc je vhodnou alternativou pro ty, kterým nedělá bílkovina kravského mléka dobře, popřípadě trpí laktózovou intolerancí.


Zdroj minerálů a stavební kámen tělesné kondice

Vedle zásadních benefitů nelze opominout zdroje důležitých minerálů. V máku se skrývá železo, selen, mangan, zinek, draslík, hořčík, fosfor. Možná vás překvapí, že obsahuje rostlinné bílkoviny a vysoké množství vlákniny. Je zdrojem vitamínu E a B.

Pokud zařadíte mák do svého jídelníčku, nemusíte mít strach z tolik obávané osteoporózy. Dostatečný zdroj vápníku vám zajistí zlepšení stavu nehtů, zubů a vlasů. Modrý poklad má vynikající vliv na krvetvorbu, dýchání, i správnou funkci srdce a plic.

Je vynikajícím pomocníkem při únavě a vyčerpání. Pro starší lidi je vhodný pro urychlení rekonvalescence. Pro všechny tyto zdravotní benefity by vám plody této zázračné rostliny neměly doma chybět. Hodí se také do mnoha chutných receptů.

Mák se nepoužívá pouze na tradiční české recepty, jako jsou makové buchty a koláče, ale do mnohem zdravějších receptů. Hodí se například do jogurtu, smoothie nápojů, kaší, nebo jako posyp na salát. Samy doma si zvládnete připravit vynikající makové mléko.

Domácí mléko

Zásadní je koupit si kvalitní mák bez přídavku cukru, ideálně v bio kvalitě. Nejlepší je čerstvě namletý, což není nic těžkého. Obsahuje totiž mastné kyseliny, které mohou podléhat oxidaci.

Namletý čerstvý mák nasypte do hlubší nádoby a přidejte čistou vodu. Asi 100g máku nasypte do 500–700 ml vody o pokojové teplotě. Můžete použít i převařenou.

Zamíchejte a minimálně 4 hodiny nechte odstát. Pokud budete mák louhovat přes noc, krásně se uvolní do vody všechny živiny. 

Tekutina bude mít po louhování bílou barvu. Přelijte celý obsah nádoby do mixéru a rozmixujte. Následně přeceďte mléko přes jemné sítko, plátýnko, nebo textilní kapesník. 

Vznikne čistá tekutina bez zbytků semínek mléčné barvy. Pokud nemáte čas na přípravu domácího makového mléka, koupíte si ho v obchodě se zdravou výživou.

Zdroje: www.idnes.cz, https://budejovice.rozhlas.cz