S vousy se to má jako s vlasy; rostou pomalu a každý jinak, takže s nimi kolikrát ztratíte trpělivost a radši je zcela oholíte, než abyste si měsíc připadali jako vypelichaný opeřenec. Kromě toho vás svědí pleť, mohou se objevit i pupínky a vaše partnerka dostává z líbání lišej. V tomto období se vyplatí slevit ze zvyků drsňáka a zakoupit nějakou šetrnou kosmetiku, která zmírní podráždění kůže.

Pokud jste vytrvali a vousy konečně povyrostly, můžete je začít tvarovat, mýt a česat. Dokonce musíte, protože není nic horšího, než nepěstěný zacuchaný plnovous zdobený drobky od chipsů. Takový styl se hodí možná pro postaršího samotáře žijícího na odlehlém americkém ranči, ale do naší civilizace se prostě nehodí a slečny na něj taky zrovna neletí. Takže upravujeme.

Tvar vousů bychom měli přizpůsobit obličeji. Sami rozhodněte, které části obličeje necháte zarostlé a které dohladka oholíte. Holení odhalených míst musí být co nejpečlivější, aby se mezi kůží a vousem vytvořila ostrá kontura. Toužíte-li po plnovousu, nezastřihávejte zónu mezi bradou a krkem, ta slouží jako základna pro hustý porost.

Protože se ve vousech zachytávají nečistoty z ovzduší, prach i pachy, měli bychom je aspoň dvakrát týdně dobře umýt. Slouží k tomu speciální mýdla, šampony a kondicionéry; na vousy rozhodně nepoužívejte šampony vlasové, mohly by vám nepěkně vysušit citlivou pokožku tváře.

A co je vlastně na vousech tak přitažlivého? Podle vědeckých studií ženy vnímají vousáče jako serióznější a důvěryhodnější typy, se kterými ochotněji navážou dlouhodobý vztah. Holobrádci jsou na druhé straně považováni za nezkušené zajíce, s nimiž možná stráví divoký víkend, ale spolehnout se na ně nedá. Vousy jsou v našem podvědomí spojeny rovněž s vyšší inteligencí - vzpomeňte jen, jak moudrý byl Krakonoš! Zdání může samozřejmě klamat, nicméně na prvním dojmu záleží, a tak pokud chcete působit chytře a seriózně, vousům věnujte náležitou pozornost.