Ed Gein vyrůstal s rodiči a starším bratrem na hospodářské usedlosti stranou od města a v izolaci od společnosti. Chodil sice do školy, ale kamarády mu matka přísně zakazovala. Každé odpoledne chlapcům četla z Bible a vtloukala jim do hlavy, že svět je hříšný a všechny ženy (s výjimkou jí samé) jsou promiskuitní ďáblovy služebnice.

Edův otec podlehl následkům alkoholismu ve svých 66 letech. Bratři převzali farmu a přivydělávali si manuální prací ve městě. Když v roce 1944 pálili trávu, oheň se jim vymkl z kontroly a na místo dorazili hasiči. Edův bratr byl po uhašení požáru nalezen mrtvý, zřejmě se udusil kouřem. Ed zůstal sám s matkou, která záhy utrpěla mozkovou příhodu a částečně ochrnula.

Trpělivě se o ni staral celý rok, než zemřela i ona. Její smrt Eda hluboce zasáhla. Hovořil o ní jako o jediné přítelkyni a jediné lásce svého života.

Na farmě žil léta v osamění, nikdo ho zde nenavštěvoval. Policie se o něho začala zajímat poté, co zjistila, že byl posledním zákazníkem pohřešované majitelky železářství Bernice Wordenové.

Tělo ubohé obchodnice se skutečně našlo na Geinově farmě. Ed Gein ji zastřelil a odsekl jí hlavu od těla. Ale to nebylo zdaleka všechno. Celý dům připomínal muzeum hororu: pelest Edovy postele zdobily ženské lebky, další sloužily jako misky v kuchyni. Z lidské kůže si farmář vyrobil stínítko na lampu, čalounění na židle i koš na prádlo. Z ostatků mrtvol zhotovil i několik kusů dámského oblečení. Jak policistům vysvětlil, pokoušel se zrekonstruovat tělo své zemřelé matky.

Na první pohled se zdálo, že musel zavraždit celou řadu lidí, ve skutečnosti jich ale zřejmě zabil jen několik. Většinu ostatků vyhrabal na blízkém hřbitově, přičemž si vybíral mrtvoly žen ve středním věku, o nichž se domníval, že se nejvíce podobaly jeho matce.

Šerif Art Schley hrůzný objev psychicky neustál a Eda Geina brutálně zbil. Zanedlouho poté zemřel na infarkt ve věku pouhých 43 let.

"Řezník z Plainfieldu" strávil zbytek života v ústavu pro duševně choré, kde zemřel v roce 1984. Jeho příšerné činy inspirovaly několik filmových hororů, včetně slavného Hitchcockova Psycha.