Václav Mrázek (1925 - 1957) rostl pro šibenici odmalička. V chudé rodině mezi deseti sourozenci nabyl dojmu, že poctivou prací se člověk neuživí. Už v šestnácti letech dostal podmínku za krádeže, později byl však kupodivu považován za pracovitého, byť podivínského slušňáka.

Po válce žil v Chomutově s družkou Augustou, která ho považovala za impotenta. Jejich intimní život však mohl být vlažný z důvodu, že Mrázka klasický sexuální styk neuspokojoval. Zato pohled na osamělé dívky v lukách mu způsoboval silné vzrušení. Dokonce ho z toho prý bolela hlava.

Největší rozkoš zažíval v okamžiku, kdy jeho oběť znehybněla. Pochopil to dne 22. srpna 1951, kdy při projížďce na kole ubil klackem 15letou pasačku krav a vykonal soulož na jejím mrtvém těle. Jen hlavu jí zakryl kusem hadru, aby se nemusel dívat na krev.

O necelý měsíc později Mrázek dostal zálusk na další vraždu. Tentokrát na bicykl usedl vyzbrojen pistolí. Mezi obcemi Jirkov a Kyjice potkal 32letou Bronislavu, chladnokrevně ji zastřelil, tělo odtáhl k řece a uspokojil se na něm. Než oběť vhodil do vody, okradl ji o peníze a šperky.

Po třetí vraždě už bylo Chomutovsko ve střehu. Ženy se bály vycházet bez doprovodu, a tak Mrázek celé dva roky nedostal příležitost udeřit znovu. Až v červenci roku 1954 v lese zastřelil a znásilnil (opět při projížďce na bicyklu) mladou studentku Jiřinu, která spěchala na schůzku s chlapcem. O rok později se jeho obětí stal dokonce milenecký pár.

Policie už v této chvíli měla stopy jeho bot a otisk nohy, prověřila tisíce podezřelých, ale vzrůstem i chováním nenápadný Mrázek jí stále unikal. V poklidu se přestěhoval do Kladna, kde vyloupil dům svého známého Ladislava Berana. Ladislav měl tu noc noční směnu, v domě však spaly jeho žena a vnučka. Mrázek paní Beranovou chladnokrevně zavraždil sekyrou a jedenáctiletou vnučku znásilnil.

Nebylo to poprvé, co se dopustil sexuálního násilí na velmi mladé dívce; děti ale naštěstí neusmrcoval, protože se domníval, že proti němu nebudou schopny svědčit. Měl pravdu. Z přeživších obětí ho neusvědčila žádná.

Jeho zločiny se provalily až poté, co ho jeden z kolegů v libušínském dole přistihl v šatně při krádeži. Policisté byli při domovní prohlídce velmi překvapeni, že je Mrázkův byt zcela vybaven kradenými věcmi. Našli tu i pistoli, se kterou vraždil na Chomutovsku.

Mrázka zase pro změnu překvapilo zjištění, že československý zákoník umožňuje trest smrti. Byl přesvědčen, že za 7 vražd, 4 pokusy o vraždu a 14 znásilnění vyfasuje tak maximálně 10 let za mřížemi. Po vynesení rozsudku se v cele pokusil spáchat sebevraždu tím, že se rozběhl hlavou proti zdi. Náraz mu však poškodil jen měkké tkáně a Mrázek ani neutrpěl otřes mozku. O tři týdny později za něj dílo dokonal kat.