Spolu s ní skončilo v hlubinách i 65 přepravek luxusního alkoholu. Švédové měli na palubě 300 lahví francouzského bylinného likéru Bénédictine a 600 lahví koňaku pravděpodobně značky De Haartman & Co. Německá ponorková flotila ale měla rozkaz potopit všechny lodě přepravující materiály, které by mohly pomoci ruskému válečnému úsilí.

Podivný poklad se rozhodli najít a zachránit členové týmu Ocean X. Nebyl to lehký úkol. Vrak lodi byl poškozen nejen během útoku, ale podepsal se na něm i zub času. Zároveň byl důkladně omotán pevnými rybářskými sítěmi. Badatelé ho tak nejprve museli očistit a zjistit, zda je bezpečné ho prozkoumat.

Vrak lodi S/S Kyros

Několikaměsíční práce se vyplatila. Celá sbírka alkoholu určená pro horní vrstvu ruské aristokracie, včetně cara Mikuláše II., byla zachráněna. Dalším krokem bylo zjistit, zda je alkohol stále vhodný ke konzumaci. Vzorky proto byly poslány do laboratoře.

„Temné a studené vody Baltského moře mají skvělé podmínky pro skladování lihovin," směje se archeolog Peter Lindberg. „I když vysoký tlak vody zatlačil korkové zátky hlouběji a některé láhve obsahují sediment, většina z nich stále těsní. Několik kusů s koňakem má dokonce neporušené cínové kloboučky."

Historici upozorňují, že i kdyby se zásilka dostala do Petrohradu, je nepravděpodobné, že by ji car a jeho dvůr měl možnost vychutnat. V březnu roku 1917 musel panovník abdikovat a byl i s celou rodinou deportován na Sibiř. V noci na středu 17. července 1918 byl se ženou a dětmi zastřelen.

Miliónový alkohol

O hodnotě nálezu se stále spekuluje. „Komunikujeme s vlastníky receptury na benediktinský likér, aby nám pomohli určit hodnotu nalezených artefaktů. Nejde jen o obyčejný alkohol, ale část historie spjaté s carským Ruskem,“ vyvětluje Lindberg.

Zdroj: Youtube

Následně budou skleněné obaly zrestaurovány a spolu se vzácným obsahem vydraženy. Dá se přitom předpokládat, že jejich cena přesáhne 100 milionů korun. Například v roce 1997 byla jedna láhev šampaňského, nalezená v jiném vraku pobaltské lodi, prodána za rekordních 11 milionů korun.

Zdroj:

www.smithsonianmag.com, www.thesun.co.uk, www.warhistoryonline.com