Příběh o jednom z největších pokladů světa se začal psát v roce 1701, kdy byl zahájen nejmasivnější ozbrojený konflikt první poloviny 18. století. Válka o španělské dědictví. Do třináct let trvajících bojů o následnictví na španělském trůně po smrti Karla II. se zapojila téměř celá Evropa.

Válku však bylo nutné financovat. Proto mezi Španělskem a Novým světem pravidelně korzovaly lodě, které přivážely zboží, jež mělo být vyměněno s obchodníky z peruánského místokrálovství. Stejný úkol měla i flotila skládající se z dvou francouzských fregat, třech válečných eskort, deseti obchodních lodí a dvou zlatých galeon. V jejím čele stála 37 metrů dlouhá San José. Vybavena byla 62 děly, deseti šestiliberními dalekonosnými děly a 56 houfnicemi. Posádka čítala kolem 600 mužů, včetně stovky vojáků.

Wagerova akce

Jakmile bylo zboží v hodnotě několika milionů korun naloženo, námořníci začali plánovat zpáteční cestu domů. „Viděl jsem Angličany," potáhl z dýmky guvernér Cartageny a významně se podíval na kapitána Josého de Santillána. „Jste si jistí, že chcete vyrazit?" zeptal se. „Už nemůžeme déle otálet. Blíží se sezóna hurikánů a v Havaně na nás čeká zbytek lodí, jež vede Jean Du Casse," povzdychl si admirál. „Vyhrožují, že odplují bez nás, a to je riziko. Určitě vyrazíme." Guvernér pokrčil rameny. „Jak myslíte."

Správce ostrovů měl pravdu. Už několik měsíců číhala na Španěly britská eskadra pod vedením důstojníka Charlese Wagera. Jeho trpělivost se vyplatila. V podvečer 8. června roku 1708 zahlédl v dálce blížící se lodě. Jakmile se obě strany navzájem spatřily, seřadily se k boji.

Cílem Angličanů byla bohatstvím naložená San José. Po dvou hodinách urputných bojů se však stalo něco nečekaného. Vlajková loď náhle explodovala. Potopila se tak rychle, že s sebou do hlubin vzala nejen poklad, ale také celou posádku.

Vrak lodi San José a její poklad

Britové v tzv. Wagerově akci porazili tři galeony. Z pohádkového bohatství však nezískali téměř nic. Jeho značná část nyní ležela na mořském dně, ukrytá 914 metrů pod hladinou. Postupem času se na přesné místo potopení San José zapomnělo. Až ve 20. století, kdy byly ponorné technologie na pokročilé úrovni, soukromá skupina Sea Search Armada potvrdila, že vrak objevila.

Zdroj: Youtube

Kolumbijská vláda ho však kvůli neshodě o výši nálezného odmítla vyzvednout. Do hry později vstoupili Španělé, kteří si na potopenou loď také brousí zuby. Rozběhl se kolotoč hádek, soudů a spekulací. San José tak stále zůstává pod vodou a nikdo se jí nesmí ani dotknout. Její hodnota je odhadována na 335 miliard korun.

Zdroj:

www.bigthink.com, www.vseolodich.cz, www.en.wikipedia.org, www.denik.cz