Ve své době šlo o nejmodernější otrokářskou loď. Třístěžňovou bárku nechal v roce 1715 postavit nejpřednější londýnský obchodník s lidským masem Sire Humphrey Moric. Měřila 34 metrů na délku, unesla 300 tun nákladu a dokázala se plavit rychlostí až 24 km/h.

Na svou první plavbu se vydala počátkem roku 1716. Její cíl byla Afrika. Tu za několik měsíců později opustila naplněná otroky, zlatem, slonovinou, cukrem, indigem, rumem, zázvorem a dalším kořením. Zboží mělo být převezeno zpět do Anglie.

Whydah Gally

Takovou kořist si ale nemohl nechat ujít Černý Sam. Pirátský kapitán, jež proslul nejen svou nepolapitelností, ale především dlouhými černými vlasy a laskavým přístupem k zajatcům. Samuel Belammy se narodil 23. února 1689 v Plymouthu. K námořnictvu se přidal už jako teenager a účastnil se několika bitev. Ve jeho 27 letech ho naverbovala zvláštní skupinka mužů, která se vydala hledat potopené bohatství ze španělského vraku Treasure Fleet.

Lovci pokladů se pravděpodobně setkali s úspěchem a vůně peněz je zcela pohltila. Přidali se k posádce pirátského kapitána Benjamina Hornigolda. Ten byla ale zanedlouho svržen a na jeho místo byl dosazen mladý Belammy. Devadesát krvežíznivých mořských vlků zcela okouzlil. Byl vysoký, štíhlý, dobře vychovaný a spořádaný. Liboval si v drahém oblečení a nejraději nosil černý kabát a šerpu. Na ni si zavěšoval čtyři soubojové pistole. „Se zlatými manžetami, kalhotami pod kolena, hedvábných punčochách a střevících se stříbrnými přezkami působil nápadně. Odmítal nosit napudrovanou paruku a vlasy si svazoval černou saténovou mašlí," napsal o něm spisovatel Jill Tattersall.

Jeho styl vedení byl téměř demokratický. Velel obvykle dvěma lodím. Vlajkové, která byla výkonná a vybavena děly, a druhé, jež byla rychlá a lehká. Díky úzké spolupráci námořníků a promyšlené taktice dokázal přepadávat koráby s kořistí, aniž by se poničily.

Poklad vraku Whydah

Stejný scénář útoku se odehrál v únoru roku 1717, kdy Bellamy se svými muži nedaleko Kuby dobyl Whydah Gally. K její posádce se zachoval velkoryse. Přenechal ji své dosavadní plavidlo. Z nejmodernější otrokářské lodi se však piráti radovali necelé dva měsíce. V noci 26. dubna vjeli do cyklonové bouře. Silný vítr zlomil hlavní stěžeň, jež loď poškodil. Ta se následně potopila. Ze 146 duší se zachránily pouze dvě. Zbytek mořských vlků, včetně kapitána a pokladu, šel ke dnu.

Těla 101 námořníků byla zanedlouho vyplavena na pláž. Osud zbylých 43 byl neznámý. Předpokládalo se, že zůstali uvěznění uvnitř lodě. Dlouho se nevědělo, kde přesně se Whydah potopila. V roce 1984 ji ale našel výzkumník a milovník pirátských příběhů Barry Clifford. Torzo naplněné zlatem v hodnotě 10 miliard korun objevil v hloubce pouhých 4,3 m pod nánosem mohutné vrstvy písku.

Zdroj: Youtube

Nyní se vědci rozhodli, že odhalí identitu ostatků šesti pirátů, které archeologové nedávno objevili v zatvrdlých sedlinách. Jedna kostra byla zcela neporušená. Námořník zemřel se zlatou medailí v kapse a s pistolí v ruce. Zbytek kostí je rozeset po mořském dně. „Věříme, že pomocí nejmodernějších technologií odkryjeme totožnost mrtvých mužů a najdeme také jejich potomky," řekl Clifford.

Zdroj:

www.respekt.cz, www.en.wikipedia.org, www.zoom.iprima.cz