Proč neandrtálec vyhynul a člověk stále obývá tuto planetu?

Nejčastěji uváděné teorie říkají, že za vyhynutím Homo neanderthalensis stojí změna klimatu, kterému se nedokázali přizpůsobit, další z možností jsou mohutné sopečné erupce a tím související velké množství popela, které prostoupilo atmosféru, na vině může být i chudá strava, předpokládá se, že jejich vymizení souvisí s moderním člověkem, který je vytlačoval z jejich území.

Poznatky nové studie

S další zajímavou teorií přišel Francouzský tým genetiků z Národního centra pro vědecký výzkum a z Univerzity Aix-Marseille, který analyzoval krevní skupiny tří neandrtálců z různých dob a míst, u nichž se podařilo získat DNA a sekvenovat kosti. Zjistili, že mají v krvi genetickou náchylnost k hemolytickému onemocnění (HO). Pokud muž s pozitivním faktorem Rh zplodí dítě se ženou s Rh negativním, s největší pravděpodobností má pak budoucí potomek Rh pozitivní. Organismus nastávající matky začne ničit červené krvinky plodu, což vede k jeho těžké chudokrevnosti, žloutence nebo i poškození mozku a může být příčinou potratu, úmrtí plodu či dítěte. Dle této studie sice ženy trpěly HO daleko více než ženy moderní doby, avšak větší riziko prudké reakce matčiných krvinek a mnohem početnější výskyt této nemoci způsobilo početí dítěte Rh negativní neandertálské ženy s Rh pozitivním Homo sapiens.

Zdroj: Youtube

Je to však skutečně příčina jejich vyhynutí?

Touto otázkou se zabývají odborníci mnoha vědních oborů, např. evoluční biologie, antropologie, archeologie a jiných již řadu let. Většina se domnívá, že k jejich vymizení vedlo několik příčin. Přiklánějí se k verzi, že nejspíš jejich cesta k zániku začala změnou klimatu. Jejich počet začal klesat ve dvou obdobích chladného sucha, které trvalo několik set let (před 44-40 000 lety), jak zjistily nedávné studie. Úrodné pastviny a na zvěř bohaté lesy se změnily ve vyprahlé planiny. Trpěli tedy nedostatkem vody i potravy. Svou roli sehrálo i setkání s moderním člověkem. Nejenže získával územní a tím i potravní převahu, jak již bylo uvedeno, ale nejspíš šlo i o menší odolnost neandrtálců vůči nemocem moderního člověka, která pak u nich mohla vést ke smrtícím epidemiím. V neposlední řadě přichází v úvahu výše uvedené spojení neandertálské ženy a muže Homo sapiens a s tím zvýšené riziko před a poporodních komplikací. Příčin může být víc. Jisté je, že neandrtálci zanechali svou DNA v lidském genomu, soužití s člověkem však nepřežili. Přesto „žijí“ dál ...

Zdroje: www.history.com, humanjourney.us, www.thetimes.co.uk