Tzv. trepanace, která vede k otevření dutiny lebeční, byla běžná již v období mezolitu před 12 000 lety. Zákrok byl prováděn po poranění hlavy, jež způsobovalo různé zdravotní komplikace. V období středověku se ale využíval za účelem magicko-terapeutickým. V té době se věřilo, že nemoc způsobuje zlý duch, jehož je nutné vypustit. Stal se tak součástí rituálu vymítání ďábla.

I přesto, že exorcismus proslavilo křesťanství, je běžnou praxí mnoha náboženství. Jeho cílem je vyhnat z jedince ďábla nebo jiné zlé síly. Podle Katolické biskupské konference USA patří mezi příznaky posedlosti nechuť ke svěcené vodě, nadlidská síla, schopnost mluvit neznámým jazykem, plivání, proklínání nebo nadměrná masturbace. Ve středověku byl za ďáblem posedlého ale považován každý, kdo se nějak odlišoval od ostatních.

Vymítání ďábla ve středověku

Stačilo, aby byl člověk náměsíčný, hysterický nebo trpěl psychickou poruchou. Posedlost byla často připisována i mladým, sexuálně abstinujícím ženám. Jsou evidovány i případy krutého mučení fyzicky postižených lidí, kteří byli biti, smýkáni po zemi nebo podstoupili trepanaci lebky.

Takový osud pravděpodobně potkal i muže, jehož kostra byla nalezena v římské vile v Hampshire v Anglii. Měl silně zdeformovanou levou stranu čelisti a špičatou bradu. „K znetvoření došlo asi při porodu," říká archeolog Dave Allen. „Jeho obličej mohl vypadat hrůzostrašně. Opotřebovanost zubů ale naznačuje, že hlady netrpěl."

Na jeho lebce, těsně nad spánkovým hřebenem, byla navíc nalezena díra. „Tato trepanace v blízkosti svalového úponu dolní čelisti byla pravděpodobně provedena ve snaze vymýtit zlé duchy spojené s jeho deformací," vysvětluje vědec.

Posedlý ďáblem

Zároveň s operací mohl být prováděn i rituál, během něhož kněz citoval text Vade retro satana. Dále prosil Boha, Ježíše Krista i archanděly, aby pomohli posedlému. Obřad uzavírá modlitba a pokropení místa svěcenou vodou.

Zdroj: Youtube

Muž zákrok přežil a kost se zahojila. David Allen ale upozorňuje, že komunita se ho nadále bála. Důkazem toho je jeho osamělý hrob, který byl doslova zavalen kameny. Nebožtík byl navíc pohřben obličejem k zemi, což nebylo v období raného středověku, kdy žil, běžnou praxí.

Zdroj:

www.zena-in.cz, www.ancient-origins.net, www.dspace5.zcu.cz, www.pannacz.com