Bohužel, ty opravdu západní produkty byly k sehnání pouze v tuzexu, a tak se průměrný český člověk musel většinou spokojit s napodobeninami. Místo pravých džínů se nosily tesilky a chemicky upravené plísňáče, případně manšestráky. V syntetických košilích a tričkách se jeden docela zapotil, ale pořád se v nich cítil drsněji, než ve svetru s kosočtverci po dědovi.

Omezený výběr oblečení vyvažovaly účesy. Ve městě jste potkávali "máničky", chuligány s patkou i mladíky s hárem á la Standa Hložek. Sportovní typy se spokojili s účesem krátkým, jen úplně vzadu si po vzoru soudobých fotbalistů nechávali růst malý ocásek. Najít si slečnu s dlouhými vlasy byl v té době také problém - většina holek si úderem 16. narozenin nechala udělat trvalou, ať už chtěla vypadat jako Madonna, nebo jako Iveta Bartošová.

Zatímco jedna část společnosti obdivovala provokatérský styl rockerů a pražských veksláků, druhá část se přiklonila k střednímu proudu a popové hudbě; s úspěchem filmů Flashdance a Hříšný tanec se k nám dostala vlna sportovní módy, plná barevných legín, trikotů na aerobik a teplákových souprav. Nevyráželo se v nich však jen za sportem, v teplákovkách se chodilo i nakupovat nebo se jen tak potulovat po venku s partou.

Které hvězdy určovaly módní trendy 80. let v Československu, vám připomeneme v galerii.