Čínský Yeren se pohybuje po přírodní rezervaci Shennongjia, jež má rozlohu asi 3000 km2. Leží v odlehlé a drsné oblasti s horami vysokými přes 3000 metrů a hlubokými údolími. Kromě sněžného muže se sem jezdí pozorovat jeleni. Ale také Yeren, který zde byl viděn údajně již 400krát, jak uvádí čínská státní mediální agentura Xinhua. A s tímto počtem pozorování už bylo nutné podrobit lokalitu vědeckému zkoumání.

Někteří tvrdí, že Yeren je druh obřího lidoopa považovaného za dávno vyhynulého, a to až před 8 miliony let, známého jako Gigantopithecus. Jeho fosilie byly nalezeny v Číně a jihovýchodní Asii.

Expedice Yeren očima lajků a těch, kdo jej viděli

Od té doby zkoumaly místo četné vědecké expedice, jimž se zde podařilo odebrat různé exempláře i poodhalit příslušnou kulturní historii regionu, která by mohla být vodítkem k Yerenovi.

Zatím bylo zjištěno, že čínský sněžný muž má emoce – umí se sát i plakat. Strážce přírodního parku spatřil podivného spícího tvora, kterého za celou dobu působení v parku nikdy předtím neviděl. Nejprve jej pozoroval dalekohledem a pak se jej pokusil probudit. To se mu podařilo, tvor chvíli zůstal stát na místě a díval se na strážce, pak vstal a odešel. Podle překvapeného strážce Yuana to byl tvor červenohnědý a více než metr vysoký, který ale odešel po dvou nohách, takže měl nesporně lidské rysy.

Na dokument o Yerenovi se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Druhé pozorování učinil v roce 1980 čínský lovec, který údajně chytil malého Yerena, ale když viděl, pláče, nechal ho jít. To je další důkaz podobnosti s člověkem - primáti neslzí. O rok dříve pak byl spatřen zase smějící se Yeren. Viděl ho pastevec krav, který ho chytil za zápěstí a půl hodiny ho svíral, až se Yeren smál.

A takovýchto pozorování neobvyklého tvora byly zaznamenány stovky. Viděli jej lovci, obyvatelé vesnice, ale také místní úředníci.

Co říká věda?

Při expedicích na hledání Yerena byly objeveny stopy. A ne jedny, ale 1 000 stop, táhnoucích se v délce asi jednoho kilometru. Sádrový odlitek nejzřetelnějšího otisku byl dlouhý více než 18 palců. Mnoho údajných otisků Yerenů, které byly v průběhu let zkoumány, patřilo medvědům nebo opicím, ale během expedice v roce 1980 byl sebrán otisk, který nepatří ani člověku, ani medvědovi, ani žádnému jinému známému tvorovi.

Kromě otisku pak byly odhaleny i Yerenovy chlupy, z nichž většina sice patřila divočákům, opicím, lidem a dalším známým tvorům, ale některé, stejně jako stopy, nebylo možné identifikovat. "Z toho usuzujeme, že chlupy z těchto 'divokých lidí' by mohly patřit dosud neznámému vyššímu primátovi," shrnulo nakonec Výzkumné oddělení soudního lékařství nemocnice ve Wuhanu.

Objevují se i teorie o tom, že Yeren je ve skutečnosti člověk s nějakou vrozenou vadou, kterých se v oblasti také údajně vyskytuje hned několik.

I přesto se ale zdá, že divoký muž možná existoval v minulosti, ale dnes už se objevuje jen v lidských myslích, ve folklóru a kulturních vzpomínkách na dávné časy.

Zdroje:

darkhorsenews.com, www.bigfootencounters.com, www.ancient-origins.net