Yowie, zřejmě příbuzný Yettiho, je postava, která lidi příliš neděsila, protože se jevila býti plachá. Jenže tři muži z odlehlého Queenslandu v Austrálii ohlásili setkání s legendárním Yowiem, jež se vymyká dosavadním zkušenostem. Opičák totiž nekřičel zdáli a ani nebyly slyšet zvláštní zvuky polámaných stromů. Yowie šel přímo k nim a hlasitě řval.

Na dokument o australském Yettim se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Kdo je tajemný duch Yowie?

Slovo "Yowie" se objevilo v roce 1875 v knize reverenda Williama Ridleyho, který odhalil, že slovo Yō-wī používali Kámilaróiové k označení ducha, který se v noci potuluje po zemi. Jenže pak tento pojem zobecněl a dnes je za Yowieho obecně označováno obří chlupaté zvíře podobné opici. Je vysoké 2 až 3,5 metru, a ač jeví známky podobnosti s člověkem, jeho noha a třeba i nos jsou několikrát větší.

Kromě Ridleyho knihy se Yowie objevil před pár měsíci i v deníku The Sun, když jej spatřili právě australští plantážníci, kteří jej popsali jako zvíře s velmi dlouhýma rukama a opičím obličejem. Muži si na první pohled si muži mysleli, že je to kanec nebo opravdu velké zvíře, ale pak se shodli na tom, že se jednalo o „neznámou entitu“. Dean Harrison, jeden z mužů, uvedl, že zvíře se nepodobalo ničemu, kdy v životě viděl. Bál se smrti, protože se zvíře začalo přibližovat. Navíc Harrison v té době telefonoval, takže má i svědka. Nikoli očitého, ale „svědka na uchu“.

Jednalo se o klasické setkání s Yowiem, kdy všichni tři muži tvrdí, že viděli „nestvůru“, ale nikdo ji nenatočil. Opět tedy neexistuje žádný důkaz.

Yowie v nové podobě

Podle svědectví australských plantážníků Yowie zařval, což je dlouhodobě jeden z jeho charakteristických rysů. Hlasitý řev je popsán i v dosud nejznámějším incidentu s Yowiem, a to ve státním lese Candole v roce 2007. Toto setkání bylo popsáno správcem výzkumné skupiny Coffsem Harborem jako setkání hrůzy a naprostého strachu, protože opičí člověk řval hlasitěji než lev.

Je Yowie vlastně Yetti?

Zdá se, že australský Yowie je vlastně synonymem pro „našeho“ Yettiho, neboli Sněžného muže. Tato postava se objevuje v historii lidstva již velmi dlouho a po celém světě. Jedná se tak vždy o archetyp divokého muže, který se v australském vnitrozemí a hojně vyskytuje i v ústní historii domorodců. Navíc by i několikrát spatřen. Tedy údajně. Stejně jako Yetti.

Zdroje:

en.wikipedia.org/wiki/Yowie, allcryptid.fandom.com/wiki/Yowie, allthatsinteresting.com/yowie, www.ancient-origins.net