Celý název této bylinky zní ptačinec žabinec nebo také ptačinec prostřední. Daří se mu na vlhkých humózních půdách. Narazíte proto na něj nejenom na domácích záhoncích, ale také v parcích, zahradách nebo na polích. Velmi rychle se rozrůstá, takže pokud ho neusměrníte, převálcuje vám na záhonech i ve skleníku vše, co jste tam pracně zasadili.

Jakmile poznáte jeho možnosti, budete nejspíš přemýšlet o tom, jak ho mít neustále při ruce. Zasaďte ho do květináče a postavte na okenní parapet. Nejenom, že vypadá dekorativně, ale současně najde uplatnění i v kuchyni. Před konzumací sbírejte pouze nekvetoucí stonky, které jsou krásně křehké a v chuti připomínají sladkou kukuřici.

Historie plná mýtů

Dnes sice považujeme ptačinec za obyčejný plevel, ale v minulosti se této bylince přisuzovala řada mýtů. Údajně podporoval věrnost, přitahoval lásku a udržoval vztahy. Díky předpokládané schopnosti přivábit dokonalého partnera býval ptačinec běžnou přísadou v lektvarech lásky.

Oblíbený bylinkáři

Podle dochovaných záznamů doporučoval ptačinec anglický botanik a bylinkář Nicolas Culpeper, který žil v 17. století, a to zejména k čištění a hojení ran. A už tenkrát ho používal jako diuretikum a k vnitřnímu krvácení. Ptačinec neztratil nic ze své oblíbenosti ani po pár staletích. A po desítkách let zapomnění se k němu vrací nejenom bylinkáři, ale i vědci, protože v sobě skrývá řadu prospěšných látek.  

Koktejl vitaminů a dalších prospěšných látek

Že ptačinec není jen tak ledajaký plevel je jasné z výčtu vitaminů a minerálů, které obsahuje. Především v něm najdete vitaminy C a E, které posilují imunitu, působí antioxidačně a zpomalují proces stárnutí. Bylinka je ale rovněž bohatá na třísloviny, flavonoidy, hořčiny, saponiny, organické kyseliny, hořčík, vápník, zinek a draslík. Nechybí ani chlorofyl, který je nezbytný pro správné fungování lidského organismu.

Pomocník v boji s nachlazením a chřipkou

Kašel, rýma, bolest v krku bývají výsledkem zánětu sliznic. Pokud se nemůžete nepříjemného nachlazení zbavit, vyzkoušejte ptačinec. Ten díky obsaženým saponinům takové záněty mírní a usnadňuje vykašlávání dráždivých hlenů. Současně napomáhá i k odstranění základní příčiny infekce.

Uzdravuje střeva

Jak už jsme zmínili, ptačinec obsahuje saponiny. Ty zvyšují propustnost sliznic, vstřebávání živin a současně zklidňují trávicí trakt. Funguje jako diuretikum a mírné projímadlo. V přeneseném slova smyslu je to pomyslný kartáček střev, který je zbavuje nebezpečných hnilobných bakterií, které mohou být spouštěčem řady onemocnění. Nebo také příčinou některých chronických onemocnění. Dobrá zpráva je, že drobná bylinka roste nyní skoro na každém kroku a není problém si ji nasbírat, připravit si z ní lahodné pokrmy a zdraví střev podpořit.

Potřebujete zhubnout?

Jestli se vám to nedaří, vyzkoušejte ptačinec. Jde totiž o to, že saponiny, které mimo jiné potlačují chuť k jídlu, emulgují tukové buňky a odplavují je z těla. Tahle všestranná bylinka rovněž podporuje zdravou funkci štítné žlázy, která je nezbytná pro správně fungující tělesný metabolismus.

Krásná pleť

Bylinkáři dnes ptačinec doporučují i pro problematickou pleť. Díky protizánětlivým, antiseptickým a protiplísňovým vlastnostem lze tuhle bylinku použít k ošetření řady kožních potíží jako je akné, ekzémy, vyrážky nebo drobné rány, ať již od kousnutí hmyzem, popálení nebo říznutí apod. Rovněž mírní svědění i záněty, které mohou doprovázet poslední tři jmenované.

Ptačinec v kuchyni

Rozhodně ho nesušte, protože tím byl ztratil většinu svých léčivých schopností. Používejte ho čerstvý, ideálně do salátů spolu s další listovou zeleninou. Nebojte se ho přidat do polévek, dušených pokrmů nebo jím ozdobit přílohy.

Zdroje: bylinky.info, www.indigo-herbs.co.uk