V Praze se dodnes připomíná poprava sedmadvaceti českých pánů, v americkém městě Fruita ve státě Colorado mají něco podobného. Roli kata Mydláře tam 10. září 1945 sehrál místní farmář Lloyd Olsen.

Zpackaná poprava

Povečeřel s manželkou a tchyní a pak dostal za úkol přinést kuře, aby bylo druhý den na polévku. Vzal sekeru a na dvoře namátkou sáhl po pětiměsíčním kohoutkovi. Rutinně máchl rukou, a přestože to nedělal zdaleka poprvé, ostří dopadlo několik centimetrů vedle. Kohout sice přišel o podstatnou část hlavy, ale k Olsenovu překvapení začal omámeně běhat po dvoře. Farmář čekal, že brzy padne mrtev k zemi, ale nestalo se tak. Když žil i druhý den ráno a dokonce se snažil sezobnout zrní a bublavě kokrhal, Olsen pochopil, že se stalo něco mimořádného.

Nejprve musel vymyslet způsob, jak ho udržet naživu. Nakonec mu přímo do jícnu podával kapátkem nejen vodu, ale také potravu. Nejvíce se mu osvědčila směs mléka a zrní.

Zvěst o bezhlavém kohoutovi se rychle roznesla. Dostal jméno Mike a objevil se ve známých časopisech Time a Life. Olsen vytušil, že v něm má skutečný poklad, a začal s ním objíždět nejrůznější kabarety a cirkusy. Samozřejmě za peníze. Za týden vydělal i 4500 dolarů, což bylo na tehdejší dobu velmi slušné jmění.

Nešťastná smrt

Kohout žil téměř dva roky. Zemřel v jednom motelu v Phoenixu. V noci se začal dusit, na což byl Olsen zvyklý, ale až pak zjistil, že sadu na čištění ptačího krku zapomněl na „předchozí štaci". Mohl tak jen bezmocně sledovat, jak Mike umírá.

Kohoutovo tělo prozkoumali lékaři a zjistili, že úder sekerou byl veden tak zvláštně, že mu sice odsekl velkou část hlavy, ale hlavní část mozku zůstala zachována. Funkční bylo centrum pro dýchání, veškeré reflexy i udržování rovnováhy. Mike neviděl, ale zůstalo mu jedno ucho, takže kromě slepoty de facto vedl normální život. Nedotčená zůstala i hlavní tepna, proto po ráně sekerou nevykrvácel.

Našla se spousta lidí, kteří se snažili „vyrobit" si vlastní zázračné kuře, ale šlo pouze o nesmyslné mrzačení. Všechny slepice po větším nebo menším trápení uhynuly. Mikeův případ zůstal jediný. Ve městě Fruita dnes stojí jeho socha a na siluetu bezhlavého kohouta tam narazíte na každém kroku. Součástí jeho odkazu je i každoroční festival plný soutěží a her se slepičí tematikou.