Máte rádi žampióny? A víte, že byste je měli pravidelně zařazovat do jídelníčku? Mají totiž pozitivní vliv na zdraví, a představují určitou formu prevence rakoviny. Dají se pěstovat třeba i na zahradním kompostu nebo v pařeništi, ale s trochou štěstí je najdete i ve volné přírodě.
Oslabená slezina a žaludek
Že není s vaší slezinou něco v pořádku, naznačuje mnoho příznaků. Mezi ty nejzásadnější patří poruchy trávení a s nimi obezita nebo extrémní štíhlost. Signálem, že je s vaší slezinou něco v nepořádku, mohou být i hormonální poruchy. Hodně lidí udává bolest v levém podžebří. Dostavuje se i porucha krvetvorby a únava, kterou postižení kompenzují chutí na sladké, aby si dodali energii.
Oslabený žaludek se obvykle projevuje pálením žáhy, nevolností, zvracením nebo křečemi. Často to bývá důsledek nevhodného stravování a životního stylu. Přesnou diagnózu ale musí určit lékař.
Žampion šampion
Vraťme se zpátky k žampionu, který obsahuje až 90 % alfa glukanů, jež mají značné imunostimulační vlastnosti. Právě glukany působí pozitivně na imunitní systém a tím příznivě ovlivňují léčbu zhoubných nádorových onemocnění. Jsou také velmi důležitou prevencí před onkologickými onemocněními a velmi dobře fungují jako podpůrný prostředek při léčbě rakoviny kůže.
Kromě glukanů v žampiónu najdete esenciální aminokyseliny, steroidy, nukleové kyseliny, vitaminy B provitamin D2 a také vápník, draslík, sodík, fosfor, měď, zinek a mangan.
Z pohledu čínské medicíny
Jak už jsme zmínili, houby jsou vyhledávaným lékem tradiční čínské medicíny. Používají se sušené. Právě z hlediska východního léčitelství se vážou k dráze sleziny, plic a žaludku. Právě slezinu a žaludek posiluje, rozpouští hleny a dokonce zastavuje zvracení a průjem. Jelikož má silný protialergický a baktericidní účinek, celkově posiluje organismus. Rovněž snižuje krevní tlak a normalizuje hladinu krevního cukru.
Antibiotikum, které se nachází v plodnicích, působí proti řadě bakterií, například Escherichii coli, ale rovněž působí na různá alergická onemocnění jako jsou ekzémy, kopřivky nebo astma.
Funkční potravina
Pokud jde o zmíněné alergie i astma, jejich výskyt v populaci stále narůstá. Pravidelnou konzumací žampiónů tak lze tyto zdravotní problémy eliminovat, případně jim předejít. Vzhledem ke svému složení je žampión uznáván jako vysoce funkční potravina, která brání vzniku oxidačního stresu v organismu.
Ten, jak známo, může být příčinu vzniku vážných chorob, zejména onkologických onemocnění. Kromě toho žampion vykazuje antimikrobiální a antiproliferativní vlastnosti, tedy snižující růst nádorových buněk. A je také třeba zmínit i fakt, že příznivě ovlivňuje rozvoj přirozené imunity.
Zdroje: www.bylinkyprovsechny.cz, jenfit.cz, www.cestabylin.cz