Střevní bakterie
H2S není jen vedlejším produktem průmyslových procesů nebo rozkládající se hmoty. Vytvářejí ho také bakterie žijící v našich střevech. Různí střevní mikrobi, včetně Salmonelly, Escherichie a Fusobacterie, produkují H2S rozkladem aminokyselin obsahujících síru.
Kromě toho některé anaerobní bakterie, například bakterie rodu Desulfovibrio, produkují H2S redukcí síranů. I když se na produkci H2S podílejí také hostitelské buňky, významnou část vytvářejí bakterie žijící ve střevech.
H2S není pouze zapáchající plyn. Slouží bakteriím jako zdroj energie a chrání je před stresovými vlivy prostředí, jako je oxidační stres a účinky antibiotik. Bakterie s nedostatkem H2S jsou náchylnější k imunitním reakcím, což zdůrazňuje roli tohoto plynu jako obranného mechanismu proti útokům hostitele.
Na rozdíl od nepříjemného zápachu je H2S v lidském těle klíčovou signální molekulou. Podílí se na různých fyziologických procesech, včetně transkripce genů, buněčného dýchání a proliferace. H2S produkovaný ve střevech navíc ovlivňuje orgány v celém těle, utváří složení střevní mikrobiální komunity a reguluje imunitní systém.
Co nejíst
Zatímco v malém množství je H2S prospěšný, jeho nadměrné množství může být toxické. Ve vysokých koncentracích inhibuje buněčné dýchání, poškozuje DNA a narušuje ochrannou vrstvu hlenu ve střevě.
Proč větry páchnou:
Je známá souvislost mezi bakteriemi produkujícími H2S a zánětlivými střevními onemocněními, jako jsou syndrom dráždivého tračníku a kolorektální karcinom. Abychom zachovali zdraví svých střev a nepříjemné větry nás netrápily, je potřeba se zaměřit na správné potraviny.
Komplikaci v tomto směru mohou představovat některé mléčné výrobky. Zejména u lidí trpících laktózovou intolerancí, kdy ve střevech chybí enzym potřebný ke správnému štěpení laktózy. Nadýmáním mohou trpět také jedinci citliví na cukr nebo fruktózu, která je součástí čerstvého ovoce.
Další nevhodnou potravinou jsou luštěniny. Ty obsahují oligosacharidy, způsobující nejen plynatost, ale především její nepříjemný zápach. Pokud si přesto bez luštěnin nedovedete svůj život představit, namočte je předem – alespoň 24 hodin před tepelnou úpravou – do vody. Budou tak pro vás mnohem stravitelnější. Nepříjemný zápach také podporuje konzumace živočišných produktů – masa a vajec. Vyhýbejte se květáku a brokolici. Neplechu může napáchat i cibule a česnek. Pozor si dejte i na sycené nápoje.
Sírovodík, nechvalně známý plyn, který je zodpovědný za nadýmání a nepříjemný zápach, je ve střevech významným hráčem. Od jeho produkce střevními mikroby až po jeho dvojí roli v bakteriální obraně a celkovém zdraví hostitele, nepřestává udivovat výzkumníky i zdravotníky.
Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov, www.healthline.com, www.cedars-sinai.org