Vypadá to jako filmová kulisa, obraz surrealistického malíře nebo jako by tu bůh po skončení tvorby světa zapomněl svou paletu. Hodnocení návštěvníků jsou různá, ale všichni zpoza dřevěného plotu nestačí žasnout. Jak mohlo vzniknout něco takového?

Modrá láva?

Uprostřed ostře zeleného porostu leží holé místo o rozloze zhruba 7500 metrů čtverečních. Připomíná zkamenělé duny, ale hlavně hraje všemi barvami. Konkrétně jde o červenou, hnědou, žlutou, fialovou, zelenou, modrou a růžovou. Není divu, že se místu říká Země sedmi barev.

Místo se stalo senzací v 60. letech minulého století a s rostoucím turistickým ruchem k němu proudilo stále více lidí. Lokalita byla volně přístupná, což se brzy změnilo. Majitel pozemku nechal kolem vybudovat dřevěnou zábranu, která drží nenechavé prstíky v bezpečné vzdálenosti.

Kdo chce, může si sedmibarevnou drť ve skleněné ampulce koupit v některém stánku v nedalekém městečku Chamarel, které má necelých 800 obyvatel.

Zároveň s turisty na místo zamířili i vědci, kteří se snažili přijít záhadě na kloub. Původně byla v podezření sopečná činnost, která byla na Mauriciu velmi aktivní, ale ustala zhruba před 30 tisíci lety. Podle jedné z prvních teorií se v místě smíchaly různě zbarvené lávové proudy. Problém je, že nikde na ostrově není po dílčích jednobarevných výlevech magmatu ani památky. Navíc je dost fantastická představa, že by některá láva měla pouze modré nebo zelené zbarvení. Řešení bylo nutné hledat jinde.

Světový unikát

Geologové se nyní domnívají, že původcem unikátního jevu je čedičový podklad, který eroduje a postupně se z něj uvolňují chemické látky, což způsobuje „omalovánky" na vrchních jílovitých vrstvách. Železo je původcem červeného zbarvení, hliník zase modrého a fialového. Vše výrazně urychluje horké a vlhké počasí, které na ostrově v Indickém oceánu panuje. Proces neustále pokračuje, takže barevné mapy se časem proměňují, což jen umocňuje magický potenciál celého místa. Na světě nic podobného není.

Komu by byla sedmibarevná země málo, může se vydat na prohlídku dalšího unikátu, kterým je nedaleký vodopád, kde se voda řítí do stometrové hlubiny.

Až se tedy někdy dostanete na Mauricius, nezapomeňte se alespoň na jedno odpoledne zvednout z pláže a vydat se k Chamarelu. Litovat nebudete.