Ve skryté komoře hluboko pod předhispánskou pyramidou Opeřeného hada v mexickém Teotihuacánu byly nalezeny stovky žlutých kuliček.

Robot objevil pod pyramidou podivné zářící kuličky

K objevu došlo, když robot zvaný Tláloc II-TC, který se svolením mexického Národního archeologického ústavu prohledával tunely pod chrámovou oblastí, lokalizoval koule pomocí infračervených skenerů.

Zářící kuličky mají obvod od 2,5 do 12 cm a zdá se, že byly vyrobeny ze zlata. Ve skutečnosti jsou však vyrobeny z hlíny. Svou "zlatou" barvu získávají díky tomu, že jsou pokryty jarositem. Bioproduktem vznikajícím oxidací pyritu.

Bylo zjištěno, že kromě těchto kuliček jsou i stěny v komoře rovněž poprášeny pyritem. To dává nalezenému místu vzhled zlaté místnosti.

Pro vědce jsou naprostou záhadou

Archeologové z ústavu přiznávají, že jim chybí jakákoli představa o charakteru koulí, ačkoli je vzhledem ke kontextu spojují s nějakým náboženským rituálem. Domnívají se také, že koule mohly být používány "vysoce postavenými lidmi, kněžími nebo dokonce vládci" k provádění takových rituálů v tunelech.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Jorge Zavala, archeolog pracující na vykopávkách, řekl: „Vypadají jako žluté koule, ale jejich význam neznáme. Je to bezprecedentní objev."

Když byl Teotihuakan opuštěn, bylo do podzemí pyramidy Opeřeného hada naházeno téměř 50 000 cenných předmětů, včetně nefritu, kamene, mušlí a keramiky, například keramických kádinek, které zablokovaly vchod do tunelu.

Začátkem letošního roku archeologové a jejich dálkově řízený robot lokalizovali tři chodby pod pyramidou, přičemž očekávali, že najdou pouze jednu chodbu.

Objev těchto skrytých chodeb a zlatých kuliček by mohl být velmi důležitý. V roce 2010 odborníci uvedli, že objev hrobky by byl významný, protože společenská struktura Teotihuacánu zůstává i po téměř 100 letech archeologického průzkumu této lokality záhadou.

Kdyby na stěny během obřadu dopadalo světlo, rozzářily by se tisíci světelnými body. Někteří badatelé tvrdí, že tato scéna by připomínala vesmír.

Archeologové od té doby pokračují v této linii úvah: jeskyně mohla sloužit ke studiu oblohy v podzemí.

Zdroje:

www.dailymail.co.uk

www.smithsonianmag.com

science-atlas.com