Nadějné teorie o ztracené kořisti ukryté pod Sfingou se objevují již po staletí. Proto se archeologové rozhodli jít do hloubky, aby odhalili pravdu.

Egyptské pyramidy jsou propojené

Světoznámá stavba je stará přibližně 4 500 let a nachází se vedle Velké pyramidy v Gíze. Jednoho z nejrušnějších turistických míst v Egyptě. O Sfinze toho však víme překvapivě málo, a to i přes její stáří a obrovský zájem veřejnosti.

Britská historička Dr. Bettany Hughesová tvrdí, že komnaty pod sochou by mohly odhalit skrytá tajemství a poukázat na možný poklad. Dle jejího zkoumání jsou egyptské pyramidy propojené a skutečná podstata jejich fungování je ukryta v jejich shodném zarovnání.

"Celé generace starověkých Egypťanů si tohoto nadpozemského tvora vážily a bály se ho, protože skutečně věřily, že má nadpřirozené schopnosti," řekl doktorka Hughesová.

A fascinace Sfingou nepolevuje. Archeologové zkoumají prostor pod sochou, protože existují indicie, že Sfinga leží přímo na vrcholu starověké sítě komnat a tunelů.

Doktorka Hughesová prozkoumala malý otvor u paty Sfingy, jež byl dlouhou dobu skrytý před zraky lidí. Řekla, že se předpokládá, že tato "díra" poblíž ocasu je pravděpodobně cestou do velké komory, která se nachází za ní. Kde případně tunel končí, ale vědkyně netuší. Předpokládá však, že by mohly souviset s Chufuem, starověkým egyptským králem pohřbeným v nedaleké pyramidě.

Existuje tedy skutečně možnost, že jsou egyptské pyramidy propojené.

Vědci jsou na stopě podstatě jejich fungování

Ve skutečnosti byla další menší komora přímo vpředu Sfingy pod jejími tlapami. Ačkoliv vědci zatím netuší, k čemu tunely sloužily, jsou na jisté cestě k objevení jejich fungování.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Záhada, kterou se vědci v současné době snaží vyřešit, by tak mohla vést k novým, dosud neobjeveným pokladům.

Dr. Hughesová také popsala Sfingu jako "monumentálního hlídacího psa, který hlídá faraonovu hrobku". A dodala: "Nyní je strážkyní tajemství starověkého Egypta."

O existenci umělých komor a tunelů pod Sfingou se vedou diskuse. Americký jasnovidec Edgar Cayce, který zemřel v roce 1945, kdysi řekl, že se pod sochou skrývá starobylá knihovna.

Tato takzvaná Síň záznamů dokumentovala dávnou minulost Země. Pro její existenci však neexistují žádné důkazy.

V roce 1998 provedl hlavní ředitel egyptské Nejvyšší rady pro starožitnosti vykopávky pod hlavním tělem Sfingy. Zahi Hawass tvrdí, že znovuobjevil přístupové tunely k několika velkým a zdánlivě přirozeným jeskyním pod Sfingou. Nebyly objeveny žádné artefakty, ačkoli Hawass tvrdí, že zde byly nalezeny důkazy o dřívějších starověkých vykopávkách.

Zdroje:

www.ancient-origins.net

www.thearchaeologist.org

www.britannica.com