Země vrhne na Měsíc svůj stín 19. listopadu mezi 6 a 12 hodinou koordinovaného světového času (UTC), což znamená, že nejlepší podívanou budou mít lidé v Severní Americe, kde tou dobou bude ještě noc, a zatmění bude poměrně dobře viditelné i ve východní Asii a Austrálii, kde se už bude stmívat. V České republice bude jev pozorovatelný jen kolem 7. hodiny ranní, a to ještě za předpokladu, že to dovolí oblačnost.

Zatmění tisíciletí

Úkaz je zajímavý zejména neobvykle dlouhou dobou svého trvání. Pokud si bude chtít Američan vychutnat zatmění od začátku do konce, bude muset vydržet v noci vzhůru celých 6 hodin a 2 minuty. Delší částečné zatmění Měsíce naposledy proběhlo 18. února roku 1440 a na příští podobně dlouhý jev se lidstvo podívá teprve 8. února 2669.

Neobyčejně dlouhá doba zatmění je dána tím, že se Měsíc na své oběžné dráze zrovna pohybuje v blízkosti bodu, který od Země nejvzdálenější. Do zmíněných 6 hodin je přitom počítána i fáze, kdy Měsíc vstupuje do zemského polostínu a zatmění ještě není pouhým okem téměř viditelné. Plný stín, který postupně zakryje 97 procent měsíčního povrchu, bude pozorovatelný po dobu 3 hodin a 28 minut.

Video vám nastíní, jakým způsobem zatmění proběhne:

Zdroj: Youtube

K nejbližšímu úplnému zatmění Měsíce dojde 16. května příštího roku, z České republiky však bude pozorovatelné jen částečně, a to opět v ranních hodinách. Květnové počasí by nicméně mohlo být ke sledování oblohy přívětivější, a tak je tu šance, že si průchod Měsíce zemským stínem užijeme intenzivněji.

Nenažraný jaguár a emoce na houpačce

Dočasné zmizení stříbrného kotouče z noční oblohy bylo v minulosti spojeno s mnohými pověrami. Například Inkové věřili, že jim bohové zatměním připomínají mýtus o jaguárovi, který sežral Měsíc. V tyto noci prý hrozil jaguárův návrat, a lidé proto měli dělat co největší rámus, aby si šelma netroufla přiblížit se k jejich obydlím.

Protože většina starých kultur spojovala Lunu s ženským principem a mateřstvím, zvláštní opatrnosti během zatmění měly dbát těhotné ženy a matky. Jestliže se vám bude v noci ze čtvrtka na pátek špatně spát a budete pociťovat neobvyklé výkyvy nálady, buďte v klidu - jde jen o vliv Měsíce schovaného v zemském stínu. Zatmění se totiž podle astrologů a sensibilů může odrazit na psychické vyrovnanosti citlivějších jedinců.

Zdroje: www.space.com/b, earthsky.org/