Lachlan byl v 6. třídě, když kvůli úrazu hlavy strávil v nemocnici čtyři týdny a začaly ho trápit epileptické záchvaty. "Raději už žádný sport, nebo se chlapec už příště neprobudí," varoval rodiče ošetřující lékař Dr. Spyridon G. Papadopoulos. Lachlan byl zdrcený. "Doufal jsem, že budu hrát lakros profesionálně," přiznal. Trápil se však jen do té chvíle, než vzal do ruky kytaru a zkusil na ni něco zabrnkat.

Ke svému úžasu zjistil, že slyší v hlavě melodie a dokáže je přesně reprodukovat. "Lachlan nikdy hudební nadání neměl," tvrdí jeho maminka. "Když byl malý a učila jsem ho dětské popěvky, nikdy si nic nepamatoval, nic nezazpíval."

Po otřesu mozku však Lachlan náhle nabyl hudební sluch, a dokonce si dokázal osvojit hru na patnáctku hudebních nástrojů, od klavíru a kytary přes mandolínu a harmoniku až po dudy. "Stačí mi patnáct minut, abych se naučil hrát na nový nástroj," uvedl mladík, který se sice musel rozloučit s fotbalovým týmem, ale zato se obratem připojil ke školnímu orchestru.

"Říká se, že když Bůh zavře dveře, otevře okno," uvedla Lachlanova maminka, jež synovu proměnu považuje za zázrak. Lékaři však nabízejí prozaičtější vysvětlení: "Je to jen teorie, ale myslíme si, že náraz do hlavy nějakým způsobem hýbnul s mozkovým centrem, které je spojeno s hudebním talentem. Ten tam někde byl schovaný, ale rozvinul se až po úrazu," míní Dr. Papadopoulos.