Mladý opravář autobusů Farúk Mohammed Atwa byl první, kdo ji uviděl. Večer 2. dubna 1968 se zběžně podíval přes ulici a na střeše koptského kostela spatřil ženskou postavu, která balancovala těsně u okraje. V první chvíli ho napadlo, že se chystá spáchat sebevraždu. Vyběhl proto ven s nataženou rukou a výkřiky děsu na jazyku. Díky tomu vzhůru pohlédly další desítky procházejících lidí a společně pak pozorovaly to nejúžasnější představení, jaké kdy viděly.

Postava se náhle rozzářila, takže byl patrný jen její obrys. Přehlédnout nešla svatozář, kterou měla kolem hlavy. V mlžném oparu se pomalu pohybovala po střeše, vypadalo to, jako by se vznášela. Chvíli trvalo, než přihlížejícím došlo, co vlastně vidí – zjevení Panny Marie! Někteří stáli jen s otevřenými ústy, další se hned začali modlit, jiní padli na kolena.

Odraz lampy?

Úkaz trval několik minut a pak se žehnající postava rozplynula. Na místě se mezitím shromáždil dav vzrušeně gestikulujících lidí, což samozřejmě přitáhlo pozornost policistů. Svědci jim říkali, co právě viděli, ale muži v uniformách jim nevěřili ani slovo. Případ obratem uzavřeli s tím, že šlo o odraz pouliční lampy. Božské síly se však tak snadno nevzdaly.

Vatikán raději mlčel

Zjevení se znovu ukázalo 9. srpna a opět přilákalo dav zvědavců. To ale nebylo zdaleka všechno. Od té doby se zářící postava na střeše kostela objevovala dvakrát až třikrát týdně.

Úkaz byl skutečný, kdokoli se o něm mohl přesvědčit. Existuje řada fotografií, natočila ho i egyptská televize. Místní jeptišky o všem informovaly Vatikán, ale ten dal od vyšetřování raději ruce pryč. Nakonec se k věci postavil čelem koptský papež Kyrillos VI., který zjevení prohlásil za skutečné. Kostel ostatně stojí v místech, kde podle koptské tradice našla svatá rodina útočiště po svém útěku do Egypta. K zázračnému místu proudili věřící z celého světa. Nevyléčitelně nemocní se uzdravovali, nevidomí začínali vidět, ochrnutí se dokázali postavit. Pro požehnání si přišel i egyptský prezident Gamal Abdel Nasser.

Všechny pokusy o vědecké vysvětlení tohoto fenoménu ztroskotaly. Nešlo o žádnou projekci ani hromadné halucinace. Obrazové záznamy byly vyhodnoceny jako pravé.

Zjevení ale mělo v záloze ještě další záhadu. V roce 1971 se náhle přestalo ukazovat.