Zdravá strava

Zdravá strava je skutečně klíčem k dlouhotrvajícímu zdraví. Odborníci na výživu se shodují, že strava by měla být složená z kvalitních bílkovin, komplexních sacharidů a tělu prospěšných tuků.

Chybět ve vyváženém jídelníčku by ale neměly ani ovoce a zelenina. S ovocem to přehánět nemusíte, protože je plné cukrů. V nepřiměřené míře po něm tedy můžeme přibírat. 

Se zeleninou je to ale naopak. Ta se může objevit téměř u každého jídla, ke kterému se hodí, a dokonce ji můžete zkonzumovat poměrně velké množství bez rizika přibývání na váze. 

Zelenina obsahuje nejen tělu potřebnou vlákninu, ale také důležité vitamíny a minerály, bez kterých se náš organismus neobejde. Denně bychom měli sníst přibližně 400 g zeleniny, a to v jakékoliv podobě. 

Nejzdravější je zelenina v syrovém stavu, protože obsahuje nejvíce tělu prospěšných látek, které se jakoukoliv tepelnou úpravou snižují. Zároveň je vhodné vždy k zelenině přidat alespoň malé množství tuku, aby z ní tělo dostalo a vstřebalo kýžené vitaminy.

Důležitá součást

Pokud je pro vás zelenina důležitá, rádi ji konzumujete a celkově dbáte na vyváženou stravu, pak by ve vaší stravovací rutině rozhodně neměla chybět čekanka. Tato zelenina je pro naše tělo hotovým zázrakem. 

Zdravotní přínosy čekanky: 

Zdroj: Youtube

Bohužel ji nekonzumujeme tak často, jak bychom měli. Nejvíce výhod má pak její konzumace zejména pro játra. Čekanka, i když vzrůstem malá, je pro naše zdraví skutečným pokladem. Čekanka patří do čeledi Asteraceae, v níž najdeme několik druhů, rostoucích v různých částech Evropy a Asie. 

Nejčastěji pěstovanou čekankou v Evropě a v České republice je čekanka obecná setá. Ačkoliv je třeba najít si k této zelenině vztah, neboť má mírně nahořklou chuť, jíst bychom ji měli. 

Čekanka má křupavé listy a jako zelenina je skutečně ceněná pro velký obsah vitamínů, minerálů a vlákniny. Výhodou této zeleniny je, že její sezóna začíná na podzim. Tedy v období, kdy je přísun tělu potřebných látek více než vítaný. 

Na podzim a v zimě potřebuje naše tělo dostatek vitamínů, aby se ubránilo chřipkám a dalším virózám. Čekanka obsahuje inulin, který slouží jako přírodní prebiotikum a vyživuje dobré bakterie ve střevech. 

Inulin a dobré bakterie ve střevech podporují trávení, zvyšují imunitu těla a snižují riziko zácpy. Hořká chuť čekanky stimuluje tvorbu žluči, která urychluje trávení tuků a snižuje hladinu „zlého“ cholesterolu. Podporuje činnost jater, díky čemuž dochází k celkové očistě našeho těla. 

Zdroje: pysznosci.pl, greg.app, pmc.ncbi.nlm.nih.gov

Přihlášení

My si vás zapamatujeme a můžete číst Dotyk.cz bez omezení.
Ještě nemáte účet? Registrujte se
Odemknout anketu
warning_fill
Hlasovat v anketě mohou jen přihlášení uživatelé.

Jak jste spokojeni s tímto článkem? Budeme vděční za vaši upřímnou zpětnou vazbu. Předáme vaše hodnocení redaktorovi, aby se mohl nadále zlepšovat.

Fantastický článek, skvěle napsané, sdílím s přáteli Hlasů: 1
Článek mě sice pobavil, ale má nedostatky, spíše průměr Hlasů: 0
Slabé, nic nového, redaktor by se nad sebou měl zamyslet Hlasů: 0