Zdravá strava
Zdravá strava je skutečně klíčem k dlouhotrvajícímu zdraví. Odborníci na výživu se shodují, že strava by měla být složená z kvalitních bílkovin, komplexních sacharidů a tělu prospěšných tuků.
Chybět ve vyváženém jídelníčku by ale neměly ani ovoce a zelenina. S ovocem to přehánět nemusíte, protože je plné cukrů. V nepřiměřené míře po něm tedy můžeme přibírat.
Se zeleninou je to ale naopak. Ta se může objevit téměř u každého jídla, ke kterému se hodí, a dokonce ji můžete zkonzumovat poměrně velké množství bez rizika přibývání na váze.
Zelenina obsahuje nejen tělu potřebnou vlákninu, ale také důležité vitamíny a minerály, bez kterých se náš organismus neobejde. Denně bychom měli sníst přibližně 400 g zeleniny, a to v jakékoliv podobě.
Nejzdravější je zelenina v syrovém stavu, protože obsahuje nejvíce tělu prospěšných látek, které se jakoukoliv tepelnou úpravou snižují. Zároveň je vhodné vždy k zelenině přidat alespoň malé množství tuku, aby z ní tělo dostalo a vstřebalo kýžené vitaminy.
Důležitá součást
Pokud je pro vás zelenina důležitá, rádi ji konzumujete a celkově dbáte na vyváženou stravu, pak by ve vaší stravovací rutině rozhodně neměla chybět čekanka. Tato zelenina je pro naše tělo hotovým zázrakem.
Zdravotní přínosy čekanky:
Bohužel ji nekonzumujeme tak často, jak bychom měli. Nejvíce výhod má pak její konzumace zejména pro játra. Čekanka, i když vzrůstem malá, je pro naše zdraví skutečným pokladem. Čekanka patří do čeledi Asteraceae, v níž najdeme několik druhů, rostoucích v různých částech Evropy a Asie.
Nejčastěji pěstovanou čekankou v Evropě a v České republice je čekanka obecná setá. Ačkoliv je třeba najít si k této zelenině vztah, neboť má mírně nahořklou chuť, jíst bychom ji měli.
Čekanka má křupavé listy a jako zelenina je skutečně ceněná pro velký obsah vitamínů, minerálů a vlákniny. Výhodou této zeleniny je, že její sezóna začíná na podzim. Tedy v období, kdy je přísun tělu potřebných látek více než vítaný.
Na podzim a v zimě potřebuje naše tělo dostatek vitamínů, aby se ubránilo chřipkám a dalším virózám. Čekanka obsahuje inulin, který slouží jako přírodní prebiotikum a vyživuje dobré bakterie ve střevech.
Inulin a dobré bakterie ve střevech podporují trávení, zvyšují imunitu těla a snižují riziko zácpy. Hořká chuť čekanky stimuluje tvorbu žluči, která urychluje trávení tuků a snižuje hladinu „zlého“ cholesterolu. Podporuje činnost jater, díky čemuž dochází k celkové očistě našeho těla.
Zdroje: pysznosci.pl, greg.app, pmc.ncbi.nlm.nih.gov